3 DECEMBRIE 2015 – CE si PE CINE VOM SARBATORI?

decembrie 2, 2015 la 8:40 am | Publicat în CE POT FACE EU PENTRU COMUNITATE, Ganduri | Lasă un comentariu

APC ED si IHTISO singură zi desparte Sărbătoarea Românilor de Ziua Internaţională a SOLIDARITĂŢII cu Persoanele cu Handicap – 3 decembrie.

Cei care remarcă ADEVĂRATA semnificaţie a Zilei de 3 Decembrie sunt foarte puţini, diferenţa de înţelegere a cuvintelor “dizabilitate” = limitare fizică sau psihică şi “handicap” = imperfecţiune socială, fiind rareori conştientizată.

Spre dezamăgirea multora, 3 Decembrie NU este sărbătoarea celor cu dizabilităţi, cum nu poate fi nici prilej de bucurie pentru faptul că există imperfecţiuni sociale / handicapuri care îngrădesc participarea cu şanse egale la viaţa comunităţii, pentru 10% dintre cetăţeni.

3 decembrie este ZIUA în care TREBUIE îndreptată TOATĂ ATENŢIA şi mai ales MULŢUMIRILE către acei OAMENI care militează vizibil împotriva IMPERFECŢIUNILOR SOCIALE care generează HANDICAPUL.

Cu resurse modeste şi cu VOLUNTARI VALOROŞI – aşa îşi desfăşoară activitatea Asociaţia IHTIS de peste 11 ani. Cu ceva timp în urmă, mi-am propus să aflu opinia unui OM DEOSEBIT care a reuşit cândva, prin câteva cuvinte simple, să mă determine a năzui la mai mult. Mai mult însemnând înscrierea activităţilor IHTIS în concursuri de atragere de fonduri pentru grupurile vulnerabile din Judeţul Botoşani.
Reuşitele IHTIS din 2015: două proiecte înscrise în concursuri naţionale, ambele obţinând finanţările solicitate.

Pentru mine, dl RADU CÂJVĂNEANU – Vicepreşedinte APC Europe Direct Botoşani este modelul de VOLUNTAR care predă în fiecare zi, prin cuvinte şi fapte simple – lecţia OMENIEI şi a SOLIDARITĂŢII, descrisă în cele ce urmează, de către însăşi domnia sa:

“Eu am senzația destul de clar conturată că, de fapt, lumea ONG sprijină activitatea Centrului Europe Direct. Sau, hai să zicem, ne sprijinim unii pe alții. Mă bucur să primesc zeci de invitații la evenimente ale organizațiilor neguvernamentale și îmi pare rău că, uneori, nu pot participa personal. Lumea ONG este o lume atât de frumoasă, atât de colorată, atât de vie și interesantă. Și mereu nouă.
Asociația IHTIS este un model în toate privințele, grație Mihaelei Mihăescu, care dă suflet, exactitate și împlinire fiecărei inițiative, fiecărui proiect. Avem multe de învățat și, într-un fel, ne bucurăm că am prezis cândva un viitor strălucit pentru IHTIS. Un viitor devenit prezent, încununat nu numai de premii, recunoașteri și distincții la nivel național ci, și de efecte benefice în planul îmbunătățirii legislației și atitudinii forurilor decidente în legătură cu problemele ridicate, cu mult curaj.
E greu de schimbat unele realități dramatice din România pornind doar de la nivelul mediului ONG. O muncă de Sisif, o luptă inegală cu grupuri mari și puternice de interese potrivnice cetățenilor de rând. O știm și noi în calitate de Asociație pentru Protecția Consumatorilor, consumatori ale căror interese sunt, de nenumărate ori, călcate în picioare și a căror voce nu e ascultată sau e ascultată pur formal.
O rază de lumină vine de la Uniunea Europeană. Am preluat pe site http://apcbotosani.ro/?p=218 un comunicat, cum că se vor simplifica anumite reguli de obținere a finanțărilor, în ceea ce privește procedurile pentru depunerea on-line a proiectelor (așa cum IHTIS știe să o facă de mult), şi că se va combate așa numita practică de gold-plating, prin care se adaugă condiții și cerințe administrative suplimentare la nivel național sau regional. E bine! Eu spuneam odată unui domn decident că de ce complicăm în mod suplimentar procedurile în România, le facem mult mai stufoase ca în Europa, iar dumnealui mi-a răspuns că așa trebuie, fiindcă românii nu sunt corecți iar procedurile trebuie perfecționate (a se citi birocratizate).
Iată că nu e așa! Către IHTIS vin multe raze de speranță, pentru că aveți încredere în Dumnezeu, în oameni și în dumneavoastră înșivă. Luăm și noi o fărâmă din raza dumneavoastră de suflet, punem și noi fărâma noastră și astfel ne luminăm împreună trecutul, prezentul și viitorul.
(Radu Căjvăneanu – Vicepreşedinte (voluntar) – APC Europe Direct Botoşani).

DIPLOMA DE RECUNOSTINTA

Am păstrat aceste mărturisiri până astăzi, considerându-le potrivite pentru toţi cei dispuşi să rostească un gând sincer SĂRBĂTORIŢILOR ZILEI DE 3 DECEMBRIE.
Am siguranţa că cei ce îmi sunt cu sufletul alături, chiar şi fără a le rosti numele, vor trăi cu bucurie această zi, rememorând clipele de peste an în care am fost ÎMPREUNĂ şi, de ce nu, aşteptându-le şi punând umărul pentru pregătirea celor ce vor veni.

LA MULŢI ANI, DRAGII MEI SĂRBĂTORIŢI SOLIDARI !!! VĂ MULŢUMESC CĂ EXISTAŢI !!!

Mihaela Mihăescu

Lasă un comentariu »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un comentariu

Blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.