DESPRE IHTIS

ISTORIC

In anul 2001 am intalnit staff-ul unui ONG din Franta, adulti cu dizabilitati fizice severe insotiti de studenti-voluntari care ii ajutau fizic (ii imbracau, ii hraneau, ii transferau dintr-un loc intr-altul). Dar in dialogul direct se auto-reprezentau, impartasind din experienta lor ca leaderi ONG, nu prin viu grai (nici atat nu puteau) ci, cu ajutorul unor tastaturi plasate in fata lor. Atunci am gandit ca: “Daca ei pot, trebuie sa POT si eu”. Au urmat trei ani de auto-informare in privinta a tot ce inseamna lumea ONG”. Nici un sacrificiu nu-l consideram a fi prea mare pentru telul meu. Imi imaginam un ONG care sa ofere sansa tinerilor cu dizabilitati fizice severe de a se auto-reprezenta.

Astfel, IN 2004, A LUAT FIINTA ASOCIATIA IHTIS – o asociaţie ortodoxă (IHTIS traducandu-se prin „peste” = simbol definitoriu al crestinismului), non-profit, neguvernamentală, cu specific socio-cultural,, având personalitate juridică, înfiinţată în temeiul OG 26/2000.

MISIUNE

Activitatea Asociatiei IHTIS vizează direct domeniul “tineret defavorizat social pe motiv de dizabilitate”, urmarind: crearea cadrului prielnic cresterii gradului de independenta si integrarea sociala reala a tinerilor cu dizabilitati fizice – avand coeficient de inteligenta normal, adecvat varstei, capabili a se auto-reprezenta in societate prin aptitudini si abilitati personale.

VIZIUNE

Membrii Asociatiei IHTIS sunt tineri cu si fara dizabilitati fizice, care impartasesc acelasi crez: “NU POT, NU EXISTA!”, si traiesc un singur sentiment – acela de: IMPREUNA INTREGI.

VALORI

Asociatia IHTIS – fiind o asociatie ortodoxa, a luat fiinta prin binecuvantarea  Pr. Mihai-Andrei Aldea / Parohia SF.DANIIL SIHASTRUL – Bucuresti. 

Asociatia IHTIS doreste sa functioneze cu binecuvantarea Arhiepiscopiei Iasilor, respectand obligatiile asumate potrivit reglementarilor bisericeşti în vigoare – in acest sens asteptandu-se aprobarea demersului initiat in luna martie 2013.

Asociatia IHTIS are la baza 7 valori fundamentale:

1. DREAPTA CREDINTA – Orice copil cu dizabilitati fizice severe porneste in viata urmarit de expresia: niciodata nu vei putea face nimic – o bariera de mentalitate ce lesne se poate depasi, gandind: “Cele cu neputinta la oameni, sunt cu putinta la Dumnezeu”.
2. FAPTE – Indiferent de deficienta fizica avuta, oricine poate deveni din “ASISTAT SOCIAL” => “RESURSA IN SOCIETATE”, atunci cand poate ilustra si spune despre sine: “Eu pot face aceasta”.
3. DEMNITATE – Dizabilitatea fizica nu stirbeste demnitatea nimanui; orice gest care impiedica rezolvarea unei situatii, reprezinta un act de discriminare ce trebuie semnalat si inlaturat.
4. RESPONSABILITATE – Stabilirea in mod autonom a unui program personal de autoperfectionare, relevant pentru propriile capacitati si nevoi; VREAU nu trebuie sa semnifice o cerere adresata cuiva ci, expresia vointei de a obtine prin forte proprii lucrul dorit.
5. SANSE EGALE – Participarea in actiuni comune implica manifestarea si evaluarea abilitatilor restante in conditii si dupa criterii similare. Atunci cand sansele sunt egale, nu exista discriminare, dar nici indulgenta sau ingaduinta in favoarea participantilor cu dizabilitati.
6. INTEGRARE SOCIALA – Apartenenta la un grup cu aspiratii si peocupari similare, dobandita prin auto-reprezentare. Integrarea sociala se manifesta, in fapt, atunci cand tanarul cu dizabilitati ajunge sa stranga in jur oameni cu care poate dialoga, pe care se poate baza, prieteni cu sentimente si preocupari similare, co-echipieri cu care sa inter-relationeze in realizarea unor activitati comune.
7. VIATA INDEPENDENTA – Libertatea de a decide cum, cand, unde, cat si din partea cui sunt ajutat(a), corespunzator modului de trai dorit.

OBIECTIVE

a. Incurajarea tinerilor cu dizabilitati fizice de a tinde spre o viata sociala activa;

b. Constientizarea tinerilor fara dizabilitati cu privire la drepturile, obligatiile si capacitatile restante ale semenilor cu dizabilitati fizice;

c. Sensibilizarea tinerilor fara dizabilitati de a sustine si incuraja participarea activa a tinerilor cu dizabilitati fizice, recunscandu-i astfel ca parte integranta a societatii.

d. Promovarea conceptului de Viata Independenta in randul tinerilor cu dizabilitati;

e. Elaborarea si derularea de proiecte si programe vizand cresterea gradului de independenta a tinerilor cu dizabilitati fizice, fata de membrii familiei (insotitori, asistenti personali) si fata de mediul fizic in care traiesc;

f. Crearea conditiilor pentru acces, educatie/invatamant, cultura, instruire socio-profesionala integrare/incluziune sociala etc. a tinerilor cu dizabilitati fizice severe (avand IQ normal);

g. Dezvoltarea Metodei Peer Counseling (consiliere si sprijin oferite tinerilor cu dizabilitati fizice pentru dobândirea unui grad sporit de independenta si participare activa la viata socio-culturala).

PREMII

Premiul al III-lea si Mentiune la Gala Societatii Civile 2009 – Sectiunea „Buget – / Eficienta +”;
Premiul Special ERSTE si Mentiune la Gala Societatii Civile 2010 – Sectiunea “Servicii Sociale pentru Categorii Defavorizate”;
 Locul I la Gala Judeteana a Proiectelor de Voluntariat, Botosani 2012;
Premiul I la Gala Nationala a Proiectelor de Voluntariat 2012 – Sectiunea „Activism Civic si Drepturile Omului”;
– Premiul al III-lea la Gala Societatii Civile 2013 – Sectiunea „Apararea drepturilor individuale / colective”;
Premiul I la Gala Nationala a Proiectelor de Voluntariat 2013 – Sectiunea „Activism Civic si Drepturile Omului”.
Premiul „Actionam Responsabil” 2013 pentru Proiectul Etichetat „Vulnerabil” – Gandesc Responsabil.

2014-01-01 16.19.34

Premiul „Extemporal la incluziune” la Gala Premiilor Participarii Publice 2014 – .pentru Campania „ABSENT – dar – NU DIN VINA MEA”.

DSCN4484

Acestea ilustreaza locul ocupat astazi de IHTIS in lumea ONG. De evidentiat este faptul ca multe dintre actiunile si evenimentele prezentate pe acest blog NU au primit finantare. Ele au fost si sunt sustinute cu resurse financiare ale staff-ului IHTIS si cativa dintre prietenii lor de nadejde.

Mihaela Mihaescu

2 comentarii »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Fecilitari pentru intiativa!
    Succes in continuare!

  2. […] IHTIS – inseamna incercarea de a schimba treptat mentalitatea celor din jur, inlaturand astfel diversele bariere sociale cu care tinerii cu deficiente fizice se confrunta zilnic. […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat: