LEGISLATIE

ATELIERE FARA FRONTIEREASSOCLIC – este răspunsul la nevoile de material informatic, prin echiparea cu calculatoare recondiționate a structurilor din România care dezvoltă programe de acces la educație, formare și integrare a persoanelor defavorizate, prin acces la IT&C.
Pertinența proiectului, impactul social și local, impactul educativ, economic și profesional, perenitatea proiectului și aprecierea globală – au fost criterii de evaluare care au dat câștig de cauză Proiectului „Cunoscându-ne Drepturile – Combatem Discriminarea”Asociația ATELIERE FĂRĂ FRONTIRE alocând derulării acțiunilor IHTIS din acest an un echipament IT complet, format din: unitate centrală, monitor, tastatură, mouse, soft.

SCOP: Apararea valorilor civile si a drepturilor fundamentale prin crearea cadrului necesar prevenirii şi corectarii problemelor cu care sa confrunta tinerii cu dizabilitati din Judetul Botosani.

discriminare

Statistica este descurajatoare… Potrivit unui articol apărut în presa online botoșăneană: “În ciuda numeroaselor scandaluri izbucnite la Botoşani privind dobândirea unor certificate de handicap de către persoane care nu s-ar încadra în realitate în nici un grad, judeţul nostru ocupă ultimul loc în Regiunea Nord-Est într-un clasament întocmit după numărul persoanelor cu dizabilităţi. Conform buletinului statistic trimestrial în domeniul muncii şi protecţiei sociale în Botoşani sunt înregistrate 10.463 astfel de persoane”.

Pornim așadar de la premisa că 10.463 de cetățeni botoșăneni au nevoie de informare privind Legislatia de protecție specială destinată acestora. O parte dintre poveștile lor le vom cunoaște, încercând să le călăuzim pașii către o integrare socială corespunzătoare și o viețuire demnă și activă în comunitate.

Din fața unui calculator, timp de un an, vom descrie succint fiecare prevedere legislativă, vom asculta și consemna opinii, vom cere ajutorul specialiștilor atunci când prin competențele avute pot lua măsuri benefice semenilor cu dizabilități ce ne vor contacta.

Drepturile omului trebuie înțelese ca drepturi inalienabile, fundamentale la care o persoană are în mod inerent dreptul pur și simplu pentru că el sau ea este o ființa umană.
Drepturile omului sunt universale (se aplică peste tot) și egalitare (aceleași pentru toți).
Drepturile omului permit oricărei persoane să-și dezvolte și să-și folosească cât mai eficient calitățile fizice, intelectuale, morale, socio-afective și spiritiuale, prin a căror manifestare demntatea și valoarea fiecăruia este respec1tată și protejată.

Protecția specială reprezintă un ansamblu de măsuri, prestații și servicii vizând:

Ocrotirea sănătății – prevenire, tratament și recuperare;

Educație și formare profesională; 

http://asociatia-ihtis.ro/2013/01/12/dreptul-la-educatie-procentele-discriminarii/

Ocuparea și adaptarea locului de muncă, orientare și reconversie profesională;

http://asociatia-ihtis.ro/2013/01/26/dreptul-la-munca-dreptul-la-viata-sociala/

Asistență socială, respectiv Servicii sociale și Prestații sociale;

http://asociatia-ihtis.ro/2013/03/12/competentele-si-responsabilitatile-asistentului-personal/

Locuință, Amenajarea mediului de viață, personal ambiant, transport, acces la mediul fizic, informațional și comunicațional;

Petrecerea timpului liber, acces la cultura, sport, turism;

Asistență juridică;

http://asociatia-ihtis.ro/2013/08/25/asistenta-juridica-pentru-persoanele-cu-handicap/

Facilitati fiscale;

http://asociatia-ihtis.ro/2013/02/22/facilitati-fiscale/

Evaluare și reevaluare prin examinarea la domiciliu a persoanelor nedeplasabile.

http://asociatia-ihtis.ro/2013/04/03/incadrarea-in-grad-de-handicap/

http://asociatia-ihtis.ro/2014/04/17/evaluarea-persoanelor-cu-handicap-ireversibil-nu-mai-este-obligatorie/

Sistemul public de pensii de invaliditate;

http://asociatia-ihtis.ro/2013/05/30/pensia-de-invaliditate/

http://asociatia-ihtis.ro/2013/11/16/pensionarii-cu-handicap-grav-pot-opta-intre-serviciile-unui-asistent-personal-sau-indemnizatia-pentru-insotitor/

„integrarea înseamnă să ți se permită a fi capabil să fii tu însuți printre ceilalți”. Dacă se întâmplă să nu fie așa, scrieți-ne! Vom desluși împreună detaliile fiecărui domeniu enumerat mai sus.CUNOSCANDU-NE DREPTURILE - COMBATEM DISCRIMINAREA

Un comentariu »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. BOGDAN IONUT APETREA
    Persoanele cu dizabilitati au obligatia de a se prezenta din oficiu sau la solicitare, pentru evaluare si reevaluare, la comisiile cu competenta in domeniu, depunand diligentele necesare pentru a beneficia de drepturile prevazute de lege. Realitatea dovedeste astazi, din nou, ca haosul birocratic e la putere. Vineri mi-am trimis tatal la neurolog pentru starea prezenta. Specialistul (dr. STANA) a solicitat sa merg si eu, insotit de o trimitere de la medicul de familie. Astazi m-am prezentat la policlinica, unde vorbele “de duh” au luat forma tipetelor, strigandu-mi-se ca: trimiterea medicului de familie nu-i buna, iar fara a avea o programare (de care nu pomenise nimic vineri) nu pot primi documentul solicitat. Acum programare am obtinut tocmai pentru 1 februarie, iar raspunsul medicului de familie este in aceeasi nota: daca Madam Stana vrea hartii sa isi cumpere… Intreb, ca simplu cetatean: pana cand persoanele asistate vor trebuie sa se spaseasca in fata “specialistilor” meniti a le ocroti.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat: