VENITI ALATURI DE NOI, SA COMBATEM IMPREUNA DISCRIMINAREA!

septembrie 11, 2013 la 10:20 am | Publicat în Anunt important, Campanii IHTIS, Problemele noastre, Proiecte IHTIS, Si tu poti! | 4 comentarii

PAULALegal, pentru elevii cu „nevoi speciale”, invatamantul in scolile de masa, invatamantul la domiciliu sau invatamantul special sunt trei optiuni care aplicate in functie de situatie, confera posibilitatea unui „PREZENT” – raspuns de fiecare copil de varsta scolara – DREPTUL LA EDUCATIE FIIND GARANTAT.

Paula-Georgiana Bunduc, din Ibanesti BT, este un model pentru multi dintre cei care, desi nu au probleme de sanatate, nu sunt atat de curajosi si de dornici de a face performanta scolara.

Ca si ea, toti copiii cu deficiente nazuiesc la fiecare inceput de an scolar, la  NORMALITATE si PERFORMANTA. Insa, multi, foarte multi din pacate, nu se pot bucura de inceperea anului scolar din cauza a trei bariere: lipsa accesului in institutii,  refuzul directorilor de a-i scolariza  si – mai ales – mentalitatea gresita a familiei: „la ce-i va  folosi?”.

Imag121

INCEPE SCOALA! si, odata cu ea, asteptarea randului la scoala sau gradinita, asteptare care se prelungeste la nesfarsit. Aceasta situatie justifica cele doua activitati initiate de Asociatia IHTIS in acest an, aflate in curs de desfasurare:

1. CAMPANIA „ABSENT – dar – NU DIN VINA MEA” – prin strangere de semnaturi (AVEM DEJA 900 !!!) atat printr-o PETITIE online cat si direct prin liste de semnaturi adunate de voluntarii nostri. In numele tuturor semnatarilor, Asociatia IHTIS solicita elaborarea urgenta a unui act legislativ adecvat nevoilor reale ale copiilor cu dizabilitati avand IQ normal, ramasi in afara sistemului educational, care sa permita: 
  • Scolarizarea la domiciliu pe toata perioada invatamantului primar.
  • Autorizarea ONG-urilor dispuse sa ofere servicii educationale – invatamant primar la domiciliu, cu obligatia de a oferi suport logistic familiei, astfel incat pentru ciclul gimnazial beneficiarul sa fie evaluat de specialisti si inscris in unitati de invatamant de masa, speciale sau special integrate.
  • Scutirea ONG-urilor care ofera aceste servicii de la plata taxei de autorizatie pentru invatamant primar la domiciliu, luand in calcul posibilitatile financiare modeste ale asociatiilor non-profit, precum si serviciile cadrelor didactice pe baza de voluntariat

2. CONCURSUL FOTO – ROTI FARA RAMPE & RAMPE PENTRU ROTI – pentru a reaminti tuturor ca: Libera circulatie este dreptul cel mai prețuit al cetatenilor. In cazul persoanelor care folosesc instrumente asistive (carje, cadre de mers, fotolii rulante etc.) libera circulatie este facilitata prin existenta accesibilitatilor – rampe cu unghi cat mai mic de inclinatie – maxim 15º – care inlesnesc accesul persoanei cu dizabilitati in spatiile publice – inclusiv scoli – in conditii egale cu ceilalti, deplina siguranta si independenta.

Scolarizati sau nu, copiii cu „nevoi speciale” cresc, barierele sus-amintite avand repercursiuni vizibile la adolescenta si maturitate, cand orice relatie sociala incepe cu evaluarea / observarea nivelului de educatie.

Oricine este dispus in aceasta toamna sa devina sustinator al celor doua demersuri ale Asociatiei IHTIS, este asteptat, in calitate de voluntar, sa ajute toti copiii cu dizabilitati sa rosteasca firescul „PREZENT” cat mai curand posibil.

1. VOTATI PETITIA IHTIS !

2. FOTOGRAFIATI

LIPSA ACCESIBILITATII

SI PARTICIPATI LA CONCURS !

concurs foto rampe de acces

Va multumim,

Mihaela Mihaescu

4 comentarii »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. am un copil de 8 ani cu autism .in GIURGIU nu intereseaza pe nimeni de acesti copii nu exista un centru unde sa ii putem duce ,este o scoala speciala unde nu au nici un psihoterapeut specializat in autism .copii care se duc acolo se duc degeaba.AM MERS SI AM SPUS CA VREAU SA -MI DUC SI EU BAIATUL UNDEVA SA SOCIALIZEZE MACAR MI-AU SPUS SA IL DUC LA SC SPECIALA L-AS DUCE SI ACOLO DAR SCOALA ESTE LA 5KM DISTANTA DE MINE IAR COPILUL MEU NU ARE RABDARE SA STEA IN STATIA DE AUTOBUZ.NIMENI NU INTELEGE PRIN CE TREC CEI IN MASURA NU LE PASA .POATE MA SFATUITI CE SA FAC

  2. @ Anton Mariana – va multumim ca ne-ati scris si va asteptam oricand cu noi opinii. Mesajul dumneavoastra dovedeste ca stradania noastra isi are rostul. Vom comunica problema semnalata celor in masura a o solutiona.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat: