INCADRAREA IN GRAD DE HANDICAP

aprilie 3, 2013 la 9:57 am | Publicat în LEGI SPECIALE, Proiecte IHTIS | 87 comentarii

CUNOSCANDU-NE DREPTURILE - COMBATEM DISCRIMINAREAOrice persoana fizica sau juridica interesata de modalitatea de incadrare in grad de handicap poate obtine informatiile dorite de la sediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Compartimentul de evaluare complexa inmaneaza fiecarui solicitant toate documentele tipizate ce urmeaza a fi completate in vederea intocmirii dosarului.

Cine face incadrarea in grad de handicap?
Incadrarea in grad si tip de handicap a adultilor cu handicap se face de comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap.

Care sunt documentele necesare in vederea evaluarii complexe ?
Cererea de a fi examinat de comisie care va fi insotita de urmatoarele acte:
– documentatie medicala si examinarile complementare (bilete de iesire din spital; alte examinari);
– referat de la medicul specialist (pentru cazurile cu tulburari psihice si buletin de exaninare psihologica);
– adeverinta medicala (medicul de familie);
– copie buletin, carte de identitate;
– ancheta sociala (primaria de domiciliu);
– pentru cazurile de reexaminare, certificatul de persoana cu handicap anterior în original;
– decizie pensie, cupon de pensie, adeverinta de salariu (dupa caz).

Unde se depune dosarul?
Dosarul solicinantului se depune la Compartimentul de evaluare complexa care il verifica si il analizeaza. Daca dosarul este complet, se intocmeste Raportul de evaluare complexa cu propunerea de incadrare intr-un grad de handicap si comunica persoanei in cauza data la care aceasta urmeaza a se prezenta in vederea evaluarii. In cazul unui dosar incomplet se solicita completarea dosarului cu documentele care mai sunt necesare.

Daca nu va puteti deplasa, cine va ajuta?
In cazul persoanelor nedeplasabile, in baza scrisorii medicale si a anchetei sociale, evaluarea complexa se va efectua la domiciliul/resedinta persoanei in cauza.

Secretariatul comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap
Dosarele complete vor fi preluate de la Compartimentul de evaluare complexa de catre Secretariatul Comisiei de evaluare in baza unui centralizator semnat de ambele parti. Secretariatul comisiei inregistreaza dosarele in registrul propriu de evidenta ,iar operatorul de date din cadrul secretariatului, introduce datele solicitantului in calculator si intocmeste ordinea de zi, care va fi transmisa tuturor memebrilor comisiei in baza unui convocator semnat de presedinte.

In timpul desfasurarii sedintei de comisie se intocmeste procesul-verbal, care va fi consemnat in registrul de procese-verbale si va cuprinde date despre fiecare dosar analizat de comisie, gradul de handicap stabilit cu votul majoritatii membrilor, dosarele amanate precum si dosarele ale caror titulari nu s-au prezentat la comisie.

Procesul verbal se semneaza de catre presedinte, de membrii prezenti si de secretariatul comisiei, se numeroteaza paginile si poarta ştampila comisiei de evaluare.

Secretariatul comisiei, in termen de cel mult 3 zile lucratoare de la data la care a avut loc sedinta, redacteaza certificatul de incadrare in grad de handicap, programul individual de reabilitare si integrare sociala si-l inmaneaza persoanei solicitante pe baza de semnatura.

Care sunt tipurile de handicap?
Tipurile de handicap sunt: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare.

Care sunt gradele de handicap?
Gradele de handicap sunt: usor, mediu, accentuat si grav.

Ce puteti face daca nu sunteti de acord cu gradul de handicap care vi s-a acordat?
In termen de 30 de zile de la data comunicarii puteti depune contestatie la secretariatul comisiei, care va fi transmisa impreuna cu copia dosarului persoanei in cauza Comisiei Superioare de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap. Registrul de contestatii este gestionat de care Secretariatul comisiei de evaluare.

Care sunt prestatiile de care puteti beneficia conform legii?

a) indemnizatie lunara, indiferent de venituri:
1. in cuantum de 202 lei, pentru adultul cu handicap grav;
2. in cuantum de 166 lei, pentru adultul cu handicap accentuat;

b) buget personal complementar lunar, indiferent de venituri:
1. in cuantum de 91 lei, pentru adultul cu handicap grav;
2. in cuantum de 68 lei, pentru adultul cu handicap accentuat;
3. in cuantum de 33,5 lei, pentru adultul cu handicap mediu.

Cum puteti beneficia de prestatiile sociale acordate prin lege?
Persoana care a obtinut certificatul de incadrare intr-un grad de handicap se va adresa Compartimentului de evidenta persoane adulte cu handicap, plata prestatii sociale si monitorizare servicii sociale in vederea intocmirii dosarului pentru acordarea de prestatii sociale. Persoanele care au obtinut certificatul cu gadul accentuat sau grav sunt indrumate pentru intocmirea unui dosar in vederea eliberarii legitimatiei de transport urban, bilete auto si CFR.

Mihaela Mihaescu

87 comentarii »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Un articol foarte bun care lamureste majoritatea aspectelor legate de subiect. Chiar era nevoie de un loc unde sa se centralizeze informatiile despre drepturile si obligatiile persoanelor cu handicap si acest blog tocmai asta face (printre altele). Stiu cat efort a costat scrierea fiecarui rand si eu personal apreciez ceea ce faci si ma bucur de fiecare articol nou.

 2. Da , dar cand ajungi acolo te papa lupii. Presedinta si cu membrii comisiei ies la 40 min. la cafea si tigari si tu stai 3 ore sa-ti spuna „Nu figurati in nomenclatorul de boli cu handicap ” fara a citi macar hartiile pe care i le duci. Eu,cu cancer maling gradul 3 in regim de chimioterapie nu beneficiez de nici un grad de handicap.Eu le invit pe cucoanele alea care nici nu stiu ce-i cu ele ,sa vina sa stea trei-patru zile sa faca si ele citostatice si injectiile dupa si sa vada cum e .Atunci vor fi mai atente la hartiile pe care le ducem .

 3. @ nina – in fiecare oras exista „Protectia Consumatorului”. Sesizati respectiva problema si, treptat, lucrurile se vor schimba…

 4. Doresc un răspuns de la o persoana care știe la ce grad de handicap se încadrează cineva care are următorul diagnostic: Stenoza canal medular operat ( 4suruburi,2bare si un inel între vertebre. Noduli tiroidieni operați.Noduli care au apărut pe bucățică de tiroida rămasă. Va rog sa-mi trimite-ți un răspuns. Va multumesc. Stana Raiescu.

 5. @ Raiescu Stana Paraschiva – Incadrarea în grad de handicap se realizeaza în raport de existenta si intensitatea tulburarilor de postura, locomotorii, respiratorii si motorii – conform criteriilor stabilite în afectarea structurilor respective. Doar Comisia de Expertiza va poate oferi raspunsul dorit.

 6. DORESC SA=MI SPUNETI DACA O PERSOANA CARE ARE COCSACTROZA,ARTROZA,CARCINOM OPERAT SE POATE INCADRA IN VREUN GRAD DE HANDICAP

 7. @ VASILIU MARIA – Doar medicul speialist poate decide, in functie de N criterii.

 8. Daca persoana care urmeaza sa solicite incadrarea in grad de handicap nu realizeaza nici un venit, ce fel de adeverinta trebuie sa prezinte?

 9. @ Claudia szabo – o declaratie notariala sau un act eliberat de primarie.

 10. Am aputatie degetele 2-3-4 la mana dreapta,si probleme psihice de la accident.Am gradul 3 de handicap. Credeti ca pot opta si pentru o pensie sociala?

 11. @ Pavlof Veronica – Doar Comisia de Expertiza decide…

 12. doresc in mod expres sa stiu daca diagnosticul pus de medic – dementa (degenerativa, vasculara, mixta) este una din bolile cu handicap la care se incadreaza un bolnav.

 13. @ ENACHE ROZALIA – incadrarea in grad de handicap difera de la caz la caz, in functie de cat de independenta este persoana in viata de zi cu zi. Explicatii despre orice tip de diagnostic gasiti in acest link:
  http://www.dizabil.eu/info/content/criterii-pe-baza-carora-se-stabileste-incadrarea-in-grad-de-handicap.

 14. Tatal meu este diagnosticat cu fibroza pulmonara; boala este destul de avansata, avand deja nevoie de concentrator de oxigen acasa. Imi puteti spune daca poate solicita incadrarea in grad de handicap? Multumesc.

 15. @ Maioru Cosmin – Afectiuni respiratorii. Se considera afectiuni respiratorii cu handicap respirator acele forme de boli dobandite in copilarie-adolescenta, care determina tulburari functionale permanente sau care risca sa devina permanente (de exemplu: astmul bronsic infantil-juvenil, forme accentuate si severe; anomalii congenitale cu insuficienta respiratorie cronica accentuata sau grava; agenezie pulmonara partiala, fibroza pulmonara difuza) cu V max. (VEMS) < 40% din valoarea corespunzatoare varstei.

 16. Mama mea a fost diagnosticata , cf biletului de iesire din Sp jud de Urgenta, neurologie cu: hemipareza stanga frusta, accident vascular ischemic acut in teritoriul vertebro-bazilar, lacunarism cerebral ischemic, atrofie cerebrala difuza, HTA esentiala grd II cu risc aditional inalt, fibrilatie permanenta cu AV medie / inalta. In prezent, este imobilizata la pat, cu imposibilitatea de a se ridica in pozitie ortostatica decat cu sprijin, imposibilitatea de a se deplasa independent , dezechilibru, pierderea orientarii, iar cu sprijin bilateral, doar pe distante scurte(maxim cativa m), inima intrand in fibrilatie paroxistica si iminenta crizei de angina. In aceste conditii, necesita supraveghere si insotire permanenta, cu atat mai mult , cu cat, in urma acestui al doilea AVC(repetitiv), face atacuri de panica .In prezent, am angajat , pe banii mei , o femeie care sa stea cu ea , pe durata plecarii mele la serviciu.
  Avand in vedere diagnosticele prezentate cat si starea in care se afla, suferind de mai multe afectiuni grave ale ambelor organe vitale(inima, SNC), in mod cumulat, in ce grad de handicap se incadreaza? Este necesar, oare, de suferinte mai severe pentru a determina Honor Comisiae in a fi convinsa cu certitudine ca are nevoie de insotitor permanent?
  Va multumesc din suflet! GH. C

 17. bunaseara la varsta de 25 ani mam imbolnavit de tbc pulmonar in urma caruia dupa 1 an tratament am ramas cu sechele si cu bpoc.as vrea sa stiu daca ma incadrez in grad de handicap daca aceasta boala am dobandito in adolescenta.acual am 36ani

 18. Buna ziua, as vrea si eu sa stiu daca diagnosticul de boala crohn intra pe lista bolilor cu handicap. pacientul a suferit si o operatie de o tumora infectioasa cauzata de aceasta boala si daca se incadreaza la ce grad de handicap intra. multumesc

 19. @ GH C – Gradul de autonomie in locuinta il stabileste o evaluare facuta de un asistent social desemnat de primaria de care apartineti. Acea evaluare insoteste actele medicale in procesul de stabilire a gradului de handicap.

 20. @ Larion ionut – Pentru incadrarea in grad de handicap va adresati comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, conform Legii nr. 448/2006.

 21. @ Delia Piti – Pentru incadrarea in grad de handicap va adresati comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, conform Legii nr. 448/2006.

 22. O lege de tot rasul.Tatal meu a fost operat de cancer la cap a facut chimio si radio terapie…nu se incadreaza la nici un grad de handicap….zace in pat –ia medicamente ..este hranit ..nu iese din casa….LEGUMA….comisia zice ca nu se incareaza….

 23. daca are un retard mental mediu qi 64 se incadreaza in grad cu insotitor

 24. @ paun mihaela – functie de capacitatea de autonomie in locuinta si in afara ei… stabilita de Ancheta sociala.

 25. Întâlneste prieteni vechi cu dizabilitati , fa-ti prieteni noi cu dizabilitati , care cauta prietenii, sfaturi ,indrumari , sau chiar mai mult.
  http://www.handikap.ro

 26. Am fost astazi la comisie cu bunica si mia sus ca rezultatul sa vin sa il iau pe data de 30-06-2016.trebuie sa astept aproape doua luni sa mi se dea rezultatul.specific ca bunica nu mai vede in proportie de 90% .intrebarea mea este de ce dureaza asa mult sa mi se dea rezultatul.

 27. @ Nini – fiecare autoritate isi are regulamentul sau. Nu este ok, dar…

 28. Deci ,singura varianta este sa astept.!!!!multumesc

 29. Angina pectorala dureroasa cu unda pq scurta, neopladm col uterin operat acum 6ani, discopatie lombara l4-l5, scolioza lombara dextroconcava, hernie intraspongioasa T12(diagnostic RMN) si Ct-modificari artrozice degenerative coloana dorsala si lombara. Pot beneficia de grad de handicap? Multumesc.

 30. @ Banu Dorina Camelia – acordarea gradului de handicap nu se acorda numai in functie de diagnostic. Pe langa acesta, se face si o Ancheta Sociala la domiciliu care atesta gradul de autonomie al persoanei – cat de dependenta de membri familiei este in viata de zi cu zi.

 31. sunt diagnosticata din 1995 cu parkinson boala cum se stie evoluiazia si nu are vindecare daca respecti medicatia nu tremuri asa tare eu sunt protejata si ingrijit strict si cu mare grija de copii mei si am un medic foarte bun dar am o problema nu mi se acorda decat gradul 3 de 9 ani si nu am alt venit acum sunt incadrata definitiv tot in gradul 3 ma intreb oare comisia stie ce fel de boala este si ca evaluiaza urat pe viitoar sau se gandesc ca o sami revin miraculos ……va intreb cum pot sa traiesc cu 35 roni si sa eau si midicamentele ……..cum e posibil asa ceva am sa trimit dosarul si cuponul de pensie la curtea suprema de la haga sa stie o lume intreaga cum traieste un bolnav irecuperabil ……..aviz si catre domnul presedinte cu durere in suflet si respect ….nu catre legile statului ci catre medici

 32. @ Geana Viorica – Din pacate, legile in vigoare nu satisfac nevoile noastre, iar medicii inrautatesc si mai mult situatia…

 33. Doresc sa stiu daca hemipareza stg.congenitala cu deficiente de auz(protezat ) ,vedere si picior scurt 3cm se incadreaza intr-un nivel de handicap

 34. Buna seara!As dori si eu un raspuns daca se poate!Tatal meu a suferit un accident de munca si de 1 luna si 2 zile este internat la spital,a avut sange la plamani,coloana rupta si abia dupa o saptamana a putut sa.l opereze,a stat la terapie cateva zile a durat pana i-a scos acel sange dl plamani si pana si-a revenit cu respiratia are 2 tije la coloana….acum il mai tin internat pt a face execitii de recuperare….Azi in medical scria cod diagnostic 902….Se incadreaza la pensie de handicap avand in vedere ca el nu simte picioarele nu merge…?O seara buna!

 35. Am deficiență de auz 100%urechea stângă si 40 % dreapta, neoperabilă . Am 43 de ani sunt hipoacuzică de când mă știu dar abia la 31-32 de ani am făcut prima audiogramă, nici nu știu unde să caut in ce arhivă dovada că am hipoacuzie înainte de 28 de ani. Întrebarea e : mă încadrez într-un grad de handicap ?

 36. @ dalia – gradul de handicap se acorda si pe alte criterii decat diagnosticul, stabilite de ancheta sociala.

 37. @ Rusu Ana – gradul de handicap se acorda si pe alte criterii decat diagnosticul, stabilite de ancheta sociala.

 38. @ daniela – gradul de handicap se acorda si pe alte criterii decat diagnosticul, stabilite de ancheta sociala.

 39. BUNA SEARA! Am polidiscopatie dorso-lombara,cifoscolioza cu torace deformai,HTA ST II : BC.I.INSUFICIENTA CARDIACA CLS.II NYHA.Spuneti-mi va rog daca ma incadrez in grad de handicap?

 40. @ elena ion – gradul de handicap se acorda si pe alte criterii decat diagnosticul, stabilite de ancheta sociala.

 41. Sunt bonlava de 17 ani cu multe diagnostice .boli cronice altele din copilarie altele din vina sistemului transfuzii de singe in urma operatiei care a necesitat singe si inbolnavirea ficatului si singe Ciroza Hepatica virus B – D .Am mers la inspectorat la Cluj-Napoca si mi sa dat 33,5 iar diagnosticile sunt mai grave ma poarta pe la usile lor si programarii la usile medicilor altii iau pensii pe Bani si eu fiind bonlava cu adevarat nu pot lua o indemnizatie dupa bolile care le am .sunt nemultumita voi face un dosar si-l voi trimite la Ministeru sanatatii Bucuresti si la Guvern .si daca nu voi primi raspuns voi trimite dosar la judecatorie si voi da in judecata pe cei vinovati ..astept sa mi se faca Dreptate .

 42. Astept un raspuns favorabil pentru toate demersurile mele .care nu sunt multumita de hotaririle care le da citiva medici fara sa citeasca documintele si le da la altii care sunt pe ochii frumosi. Nu pe bolile care multi iau banii statului. Buna Seara si ginditiva de doua orii cind Acordati pensii .

 43. Am glaucom si mi am pirdut vederea la un ochi in totalitate.as crea sa stiu daca pot depune dosarul ptr pensie de handicap?

 44. Buna seara.eu am glaucom si am pierdut un ochi in totalitate dupa mai multe operatii.As crea sa stiu faca pot beneficia de pensie de handicap sau ce pot face ca nu am nici in venir?va rog sa imi dati un raspuns.multumesc

 45. @ mirela lazar – trebuie intocmit un dosar cu actele care certifica starea dv prezenta si sa va adresati comisiei de evaluare medicala, care va stabili gradul de handicap acordat.

 46. Bolnavii de astm si bpoc se încadrează la handicap?

 47. @ Visan – Gradul de handicap NU se stabileste doar dupa denumirea bolii ci, dupa o serie de mai multe criterii stabilite de Comisie.

 48. BUNA SEARA. as dorii sa stiu daca cu diagnosticul de EVIDARE TIMPANOMASTOIDIANA TOTALA. ma po incadra la un grad de handicap.

 49. @ LIVIU – Gradul de handicap NU se stabileste doar dupa denumirea bolii ci, dupa o serie de mai multe criterii stabilite de Comisie.

 50. As dori sa stiu insuficienta respiratorie de 42la suta la astmul bronsic la ce grad de handicap se incadreaza.

 51. @ Stefan Barta – Gradul de handicap NU se stabileste doar dupa denumirea bolii ci, dupa o serie de mai multe criterii stabilite de Comisie.

 52. Stimata doamna stim ca gradul de handicap nu ,se stabileste doar dupa denumirea ,bolii.In cazul astmului bronsic stim ca se fac probe functionale respiratorii,radiografii, etc.Se fac ancete sociale.Problema e ca sotia mea a fost in gradul 2. In decembrie a mers la comisie si iau taiat gradul in gradul 3. Nu sa tinut cont ca lucreaza cu tot felul de solutii toxice 8 ore ca are salar minim pe economie ca ia medicamente in valoare de 300 de roni ca are tensiune ca are probleme cu coloana ca avem un copil de 14 ani de crescut , ca eu am o boala profesionala si pe linga asta inca 7altele. .La intrebarea cit la suta se incadreaza la gradul 2 insuficienta respiratorie ni sa spus 70 la suta.Din pacate cunosc aceasta boala si ii destul de greu sa faci efort fizic in mediu toxic si cu insuficienta respiratorie 42 la suta.PErsoanele cu handicap care mai au un loc de munca sint plimbate sa isi faca analize sa isi ia bilete de trimitere sa stea la tot felul de cozi pina isi pierd locul de munca ramin cu 33, 5roni cu care sa traiasca si sa intretina in cazul fericit un copil.Le recomand celor din comisi sa treaca prin ce trecem noi si dupa acea cu intelepciune si in cunostinta de cauza sa taie si sa spinzure daca e necesar cu constinta impacata.Blogului asociatiei IHTIS ii recomand daca vrea sa informeze persoanele cu handicap si sai ajute sa treaca cu transparenta seria de mai multe criteri stabilite de comisie.Stimata doamna nu apelam la blog si nu va rapeam timpul daca gaseam informatia pe w.w.w. dizabil.eu info-content criteri pe care se stabileste incadrarea in grad de handicap sau la criteri medico-psihosociale de incadrare in grad de handicap.Cu stima va doresc multa sanatate.

 53. Exista după cancer la gât handicap ușor?

 54. @ Stefan Barta – Incadrarea in grad de handicap difera de la caz la caz. Criteriile de evaluare sunt stabilite de lege si se regasesc online pe diferite pagini…
  http://www.dizabil.eu/info/content/criterii-pe-baza-carora-se-stabileste-incadrarea-in-grad-de-handicap
  Eu nu sunt medic ci, o persoana cu handicap fizic sever. Am creat aceasta pagina pe blogul Asociatiei IHTIS, nadajduind ca fiecare – prin mesajele trimise, vor impartasi si celorlalti experientele lor.
  Va inteleg indignarea si raman si eu in asteptarea unei legislatii adecvate problemelor noastre sociale si medicale…

 55. http://apdfbrasov.ro/grade-de-dizabilitate/ – informatii recente cu privire la acordarea gradului de handicap.

 56. Buna ziuoa asi dori sa stiu de ce fel de pensie mai beneficiez tinand cont ca in momentu de fata iau pensie de handicap si pensie de hrana pot sa ma pensionez pe caz boala sa nu mai muncesc ?

 57. buna ziua. am amputat degetul trei ,si degetul doi si patru sant operate la mana stanga, va rog sa-mi spuneti,daca pot beneficia de certificat de handicap. multumesc.

 58. @ vacariu – sincer, nu! Cel mult sa va schimbati locul de munca… Eu imi desfasor activitatea cu un singur deget bun… si, voluntar!!!

 59. Buna seara! Mama mea are semipareza flasca….distrofie musculara progresiva….este dependenta de cineva….nu se poate descurca singura…..medicul specialist ii recomanda insotitor…..a iesit la pensie cu handicap gr doi…credeti ca poate beneficia de insotitor ?

 60. @ Bostan Geta – Pentru gradul doi, nu se acorda insotitor!!!

 61. Am 34 ani si am fost operat de disectie de aorta ascendenta. In urma acestei interventii nu am voie sa fac nici un fel de efort fizic, nu am voie sa ma expun stresului, in fine nu am voie sa fac nimic din ce ar putea sa imi creasca pulsul sau tensiunea. Pentru toate acestea iau in jur de 13 pastile zilnic, am fost la directia sociala de la mine din judet cu actele medicale pe care le am pentru a ma interesa daca ma incadrez pentru obtinerea unui grad de handicap si am fost trimis acasa cu un mare NU fara sa mi se ceara sa depun dosar sau altceva. In cazul meu m-as incadra?? Sa mai insist?

 62. @ Andrei – Gradul de handicap se stabileste in functie de cat de independent esti in viata de zi cu zi..

 63. Administrator – Sunt dezamagit, este un raspuns evaziv, am crezut ca primesc raspuns calificat, in functie de legislatie. In lege se vb despre „Afectări ale structurii sistemului cardiovascular și ale funcțiilor sale”, asta fiind motivul care ma facut sa ma interesez de acest certificat, iar independenta in traiul de zi cu zi depinde de mai multi factori…

 64. @ Andrei – Dezamagiti suntem toti, inclusiv eu – utilizator de fotoliu rulant. Dar, ti-am spus realitatea… Exista oameni cu amputatii carora nu li se acorda grad, desi depind 100% de membri famliei. Totul tine de filele din dosar eliberate de medici si de interpretarea pe care o dau membrii comisiei de expertiza. Numele unui diagnostic nu este asociat direct cu un anumit grad de handicap. In fata comisiei doar tu ii poti determina sa vada si sa consemneze realitatea.

 65. Un bolnav de diabet are multe complicati cel putin cei cu 35ani vechime 39lei nu ajung nici de transport la cabinet medical nu vorbim de meditatie desi este gratuit pentru7 medicamente .Dar ce facem cand lumi 15-20 pastile zilnic si mai avem din armataaccident an timpu si din. Cauza serviciului militar pictor operat de maniac si ligament si totus ascileaza avand si ligamentul exterior rupt ar trebui sagandeasca mai bine cei ce nu au primit atentie ne avand merite deosebite ci as făceau datoria.

 66. am o ruda care are piciorul taiat la comisie iau dat gradul 2 adica accentuat si definitiv au trecut 3 ani de atunci pt ca el nu are pe nimeni si nu avea cine face contestatie ce pot face acum pentru schimbarea gradului?

 67. @ mataras gabriel – un nou dosar, ca la inceput, si solicitati evaluare la domiciliu.

 68. am sotul care in urma unui accident a suferit la mana stanga o apunatie la degete , mic, inelar, mare , aratator. policele exista si palma care este invelita in urma unei grefe (lanbou) din pielea de pe burta. Poate beneficia de un grad de handicap. Unde putem face demersuri. Multumesc
  Marcela

 69. @ Marcela – amputarea unor degete nu inseamna handicap.

 70. Buna seara.
  Dementa Alzheimer se evalueaza in functie de gradul de afectare cognitiva ca accentuat sau grav chiar daca este o boala permanenta cu evolutie debilitanta progresiva? Tipul de handicap (grav sau accentuat) depinde de stadiul actual al bolii?

 71. Azmul bronsic infecto alergic din copilarie an ce grad se abcadreaza acum ca pana saptamana trecuta aveam gradu 1 acuma nu mai am nimic sa va zic ce boli am acuma insuficienta mitrala cardiopatie i scemica diabet cu insulina tahicardie hiper tensiyne arteriala gastro dodenita colon iritabil
  sinozita fibron piatra la rinichi ce as putea sa fac ca nu am nici un venit si nici medic de familie

 72. @ matei2k00 – Da. Oricand puteti solicita reevaluarea…

 73. @ Mirela – Medicul de Familie este primul pas in pregatirea dosarului pentru stabilirea gradului de handicap.

 74. Daca am pierdut originalul cum pot recupera altul

 75. @ Oprea Ana – mergi la institutia care vi l-a eliberat…

 76. Tata meu,are cancer de colon,cu metastaza,gr 4 .A fost operat pe dată de 17 iulie.Tumora a cuprins si vezica,s-a taiat din ea si i s-a pus plasă.Nu se poate îngriji singur.Trebuie să poarte pampers,câteodată simte că are nevoie la toaletă,de cele mai multe ori nu.Dr de familie ne-a recomandat să-i facem dosarul pt indemnizația de handicap.Ce acte am nevoie si unde să mă adresez.Multumesc.Locuiesc în Timișoara

 77. @ Matei Sorina – http://protectiacopilului.ro/actele-necesare-pentru-intocmirea-dosarului-in-vederea-eliberarii-certificatului-de-incadrare-in-grad-de-handicap-adulti/ – aici gasiti toate detaliile.

 78. Daca mama are pensie de invaliditate, poate depune si pt indemnizatie de handicap?

 79. @ Narcisa – Da.

 80. s a auff siauamurim cu zile bine ca au facut salari pentru eii iiar noi cei cu afectiunirespiratori care avem boli rare care nu se vihdeca hitocistoza fibroza plomonara nea taiat drptu la vita acesta esye genocid premediitat pus la calede ministeru sanatati sial munci asa sa va ajuye dumnezeu acum de sarbatori si in toata viata vostra la copi voatri traim insec xxi sinu avem citeva pastile pentru oamisarci rusina asteptati ataplade vot doar pentru astaexistati

 81. Bună ziua,

  Am grad de handicap accentuat având diagnostic scleroza multipla, va rog sa mi spuneți dacă am sansa sa mi se dea grav cu însoțitor având încă un diagnostic de artroza

 82. @ Claudia Chindris – Numai Ancheta Sociala poate decide.

 83. Buna ziua as indrazni sa fac o intrebare la dvs,saptamana trecuta am fost cu mama la un control auditiv in urma caruia am descoperit ca ambele urechi ar fi afectate in proportie de 20…25 % fiecare,acolo spunandu-ne ca cea mai buna solutie ar fi aparatu auditiv..fiind destul de scumpe i-a propus macar unu sa-l faca daca nu si le poate permite pe amandoua.credeti ca fiind ambele afectate ar avea vreo sansa de incadrare la un grad de handicap pentru a beneficia de vreo pensie?ea acum are pensia de urmas pe urma tatalui meu.multumesc

 84. @Flory – cunosc situatii in care afectiunea este de 80% si gradul acordat este III, fara beneficii financiare…

 85. Buna ziua ma numesc paul si sunt ansurat soția mea nu are mana stanga asa sa nascut si primeste dela stat 50 lei pe luna a fost bagata an gradul trei avem si o fetita de patru luni sepoate sa mai primim sprijin dela stat va multumesc ???

 86. @ Priala paul – intrebati la Asistenta Sociala din cadrul primariei.

 87. Am fost dar au spus ca nu are dreptul sa ia mai mult nuse poate asa ceva eu stiu ca se poate pana naduc televiziuneaa pa primarie atunci poate sseva rezolva va multumesc


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat: