O SINGURA VOCE PENTRU DIZABILITATE – VOTEAZA SI TU !

martie 22, 2013 la 8:45 am | Publicat în Anunt important, LEGI SPECIALE, Si tu poti! | 2 comentarii

O SINGURA VOCE PENTRU DIZABILITATECoalitia O SINGURA VOCE PENTRU DIZABILITATE (OSVD) a lansat pe 11 martie, Campania “O Singura Voce pentru Dizabilitate”. Campania isi propune sa creeze premisele necesare schimbarii cadrului legal privind drepturile copiilor cu dizabilitati în Romania si sa atraga atentia asupra abuzurilor si discriminarii copiilor cu dizabilitati din Romania.

Coalitia O SINGURA VOCE PENTRU DIZABILITATE este o initiativa a Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD) si, pana in prezent, s-au raliat acestui demers 42 de organizatii nonguvernamentale din 18 judete ale tarii, precum si un numar impresionant de parinti ai copiilor cu dizabilitati.

Prin intermediul acestei campanii Coalitia OSVD isi propune sa colecteze 100.000 de semnaturi pentru sustinerea proiectului de lege privind drepturile copiilor cu dizabilitati. Mai multe detalii despre Mandatul si Platforma Coalitiei, precum si despre modalitatea in care fiecare cetatean roman poate sustine prin vot aceasta initiativa, puteti afla pe website-ul oficial al Coalitiei OSVD: http://www.osvd.ro.

Primele evenimente centrale ale Campaniei “O Singura Voce pentru Dizabilitate” au avut loc ieri, 21 martie 2013, cu prilejul Zilei Internationale a Sindromului Down, in Bucuresti, dupa cum urmeaza:

Simpozionul “O Singura Voce pentru Dizabilitate”, organizat de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD) si Fanfara PR, la Palatul Parlamentului, Sala I.G. Duca, sub egida Presedintiei Camerei Deputatilor – orele 10.00 – 14.00

Mars Public “O Singura Voce pentru Dizabilitate” in Bucuresti, organizat de CEDCD si partenerii de Coalitie, pe traseul Piata Romana – B-dul Lascar Catargiu – Aviatorilor – Charles de Caulles – Herastrau, in intervalul 15.00 – 17.00.

„Lansarea Campaniei “O Singura Voce pentru Dizabilitate” reprezinta pentru noi un pas important din perspectiva promovarii drepturilor copiilor cu dizabilitati si, totodata, concretizarea unui amplu efort realizat de CEDCD in ultimul an de activitate. Pe aceasta cale, imi exprim speranta ca vocile zecilor de mii de copii cu dizabilitati, aflati la marginea sperantei si a uitarii vor fi auzite, iar problematica respectarii drepturilor lor va dobandi atentia necesara din partea autoritatilor si a factorilor de decizie. De asemenea, imi exprim increderea ca vom gasi in mass-media un partener deschis si real care va da curs acestei initiative sociale de amploare, care militeaza pentru drepturile fundamentale ale copiilor cu dizabilitati din Romania”, declara Madalina TURZA, presedinte CEDCD.

De asemenea, in urmatoarea perioada, mai multi membri si parteneri strategici ai Coalitiei “O Singura Voce pentru Dizabilitate” vor organiza evenimente publice destinate promovarii problematicii diferitelor tipuri de dizabilitate.

Campania de comunicare cuprinde website dedicat – http://www.osvd.ro, afise, video-afise, bannere, bannere online si 2 spoturi TV realizate de Casa de Productie Frame Film, regizor Dragos BULIGA. Pentru promovarea acestor materiale au fost realizate demersuri de partenriat cu RATB, Compania Spectacular (Metrorex) si doua trusturi media romanesti. De asmenea, Campania “O Singura Voce pentru Dizabilitate” va fi sustinuta prin promovare online si PR.

Informatii de background:

Cifrele oficiale ne spun ca in Romania traiesc aproximativ 700.000 persoane cu dizabilitati, dintre care 90.000 sunt copii. Desi este o cifra uriasa raportata la populatia Romaniei, ea nu reflecta realitatea profunda deoarece aceste cifre reprezinta doar numarul persoanelor inregistrate cu certificate de handicap. Experienta noastra ne arata ca mare parte a familiilor nu si-au inregistrat copiii din lipsa de informare, prejudecati si din cauza hatisului birocratic.

In 1 din 45 de familii din Romania exista 1 copil cu dizabilitati, iar sansele lor de normalitate in actualul context legal sunt aproape nule. Copiii cu dizabilitati nu beneficiaza de servicii medicale corespunzatoare, de terapii specializate si nu sunt acceptati in scoli si gradinite. Nu exista curicula adaptata, scoli accesibilizate, profesori pregatiti, iar abuzurile si discriminarile sunt un fapt cotidian.

Ca raspuns la acest fenomen social, am inteles ca singura solutie viabila este schimbarea cadrului legal. Pentru acest scop am demarat proiectul “O Singura Voce pentru Dizabilitate” care presupune:

– elaboarea si propunerea unei noi legi pentru drepturile copiilor cu dizabilitati

– constituirea Coalitiei “O Singura Voce pentru Dizabilitate”

– ampla campanie de sensibilizare a opiniei publice si a factorilor de decizie.

Persoana de contact:

Madalina TURZA – presedinte CEDCD

E-mail: madalina.turza@cedcd.ro

Mob: +40737545955

Tel/Fax: +40213110401

Sursa: http://www.osvd.ro/

Pentru cele 100.000 de semnaturi necesare, accesati www.osvd.ro si acordati prin votul dv o sansa la normalitate pentru copiii cu dizabilitati ai Romaniei.

Mihaela Mihaescu

2 comentarii »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. IAm si eu un copil cu probleme si din aceasta cauza a trebuit sa plecam din tara ,la varsta de 4 ani nu au vrut sa-l primeasca la gradinita doar pentru ca le-am spus ca, copilul meu sufera de epilepsie .Dupa mult chin prin spitale si multi bani cheltuiti ( pt ca daca nu dai bani nici nu te baga nimeni in seama) am decis sa plecam in Italia pe contul nostru , stiu ca am riscat mult pt ca ,copilul facea multe crize in acel timp dar nu mai rezistam. Acum baiatul nostru are 14 ani si este bine ,are un tratament si multa atentie din partea tuturor ,am vrea sa ne intoarcem in tara dar mai presus de tot ne gandim la viitorul lui pt ca in Romania si dupa atatia ani nu s-a schimbat nimic . I-mi doresc din tot sufletul ca si in Romania copii cu probleme de sanatate sa au drepul sa traiasca normal ‘sa nu mai fie marginalizati

  2. @ Bucurescu Adriana – va multumesc pentru mesajul postat. Pentru NORMALITATE militez si eu, dintr-un fotoliu rulant, sperand la un maine mai bun.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat: