PREVENIRE, CORECTIE, DEZVOLTARE – Functiile principale ale sectorului ONG

decembrie 21, 2012 la 7:48 am | Publicat în Cum ne vad ceilalti, Invata sa ma accepti!, Si tu poti! | Lasă un comentariu

Indiferent de cum se numesc, toate ONG-urile au o singură definiţie: formaţiuni benevole, constituite prin libera manifestare a voinţei cetăţenilor asociaţi pe baza comunităţii de interese profesionale şi/sau de altă natură, în vederea realizării în comun a drepturilor civile, economice, sociale şi culturale, care NU au drept scop obţinerea profitului.societatea civila

Mai putin familiarizați cu rolul ONG-urilor, cetățenii privesc adesea ca pe un act de “revoltă” orice Sesizare adusă în fața comunității, fără a conștientiza faptul că: sectorul nonprofit are două funcţii principale:

–        de prevenire şi de corecţie, care încearcă să prevină şi să corecteze eventuale probleme, lipsuri în funcţionarea sectorului de stat şi cel de afaceri;

–        de dezvoltare, care ajută la dezvoltarea societăţii civile, a societăţii în general, prin apărarea valorilor civile, prin întărirea colaborării şi prin crearea cadrului activităţilor comune.

ONG-urile pot juca, deci, un rol fundamental în identificarea unor probleme ce ar putea fi trecute cu vederea de către autorităţile publice, iar prin utilizarea resurselor umane proprii, a datelor locale şi capacităţii lor organizatorice, organizațiile pot monitoriza activitatea agenţiilor publice şi le pot sprijini în realizarea obiectivelor lor.

Sunt suficiente motive să credem că treptat demersurile Asociației IHTIS vor fi considerate firești. Nu trebuie trecute sub tăcere acele aspecte care, povestite pertinent pot schimba sau îmbunătăți puțin viața unui semen. Urmare oricărui demers, răspunsul oficial primit clarifică situația, liniștește persoana în cauză, ajutând-o să-și reformuleze / să-și completeze cererea corespunzător. Marius Petraru, Andrei Braha, Bogdan Apetrea etc. sunt multumiti acum nu pentru că o duc puțin mai bine ci, pentru că au fost ascultați, călăuziți corespunzător și ajjutați să-și cunoască și exercite drepturile. Recunoștința deplină adresăm tuturor persoanelor direct implicate, mass-mediei Dorohoi News și Stiri BT,  care dau forță si speranta membrilor unui mic ONG – Asociatia IHTIS.

Sugestiv este răspunsul ultimului demers al Asociației IHTIS, primit din partea DAS Botoșani, acesta fiind: “Am citit sesizarea si o consider intemeiata. In urma deteriorarii conditiilor meteo, s-a luat hotararea amanarii acestor reevaluari pana cand conditiile atmosferice o vor permite. De asemenea, este important de stiut pentru Bogdan ca, in urma unui referat de la medicul de familie care atesta faptul ca persoana este netransportabila, reevaluarea se poate efectua si la domiciliul persoanei, dupa depunerea dosarului de catre altcineva la sediul nostru din str. I.C. Bratianu nr 59. Tinem legatura pentru alte informatii suplimentare. Cu respect, Sef Serviciu Evaluare – Nicolae Macovei”.

Implicarea sectorului nonguvernamental in rezolvarea problemelor societăţii are o istorie îndelungată, care diferă de la o țară la alta, iar relaţiile dintre stat și ONG-uri au evoluat și evoluează permanent, modul și direcția în care se dezvoltă aceste relații oglindind evoluția socială de-a lungul vremurilor.

Sursa: http://dorohoinews.ro/social-1009-IHTIS–Organizaţiile-neguvernamentale–un-„termometru”-al-comunităţii.html

Mihaela Mihaescu

Lasă un comentariu »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat: