BOGDAN IONUT APETREA – un tanar care VREA SA DEVINA UTIL

iunie 9, 2012 la 9:10 am | Publicat în Integrare sociala, Invata sa ma accepti!, PLEDOARIE PENTRU AUTONOMIE, Problemele noastre | Un comentariu

Crearea cadrului prielnic cresterii gradului de independenta si integrarea sociala a copiilor si tinerilor cu dizabilitati fizice severe – avand  IQ normal – este scopul Asociatiei IHTIS.

IQ – Coeficientul de Inteligenta al unei persoane – se poate remarca simplu urmare unui dialog corespunzator varstei. Pentru oamenii mai putin familiarizati, un IQ limitat in sfera dizabilitatii pare firesc, cauza principala fiind insasi dizabilitatea, convingere intrutotul gresita. Revoltator este ca aceasta opinie o are deseori insusi „specialistul evaluator” care chiar si atunci cand, dupa ani, tanarul cu dizabilitati vine in fata sa ca absolvent al unei forme de invatamant superior, ii adreseaza fara nici o jena intrebarea: „Cum de ti-ai permis, draguta, asa ceva?”.

Bogdan Ionut Apetrea din Botosani s-a supus timp de 32 ani „specialistilor”, iar acum – nescolarizat fiind – a constatat ca drumul vietii sale duce spre nicaieri si s-a adresat Asociatiei IHTIS.

Bogdan Ionut, imediat dupa nastere, a stat o vreme la incubator unde fiind tinut mai mult decat trebuia i-a fost afectat sistemul nervos. Atunci cand viata il incearca pe om, nu o face doar o singura data… Eroarea medicala a fost urmata de cea a sistemului de invatamant – gradinita si scoala ingradindu-i „drepturile copilariei” – motivul fiind unul inexplicabil: inexistenta unei scoli speciale in Botosani.

Oare de ce era nevoie de „invatamant special” pentru un copil cu intelectul normal, sociabil, vioi, adaptabil oricarei programe scolare? De ce nu invatamant la domiciliu? De ce nu o scoala normala, cel putin 4 ani experimental? De ce a primat dizabilitatea si nu Dreptul la Educatie al unui copil?

Din dialogul purtat cu Bogdan, usor se poate observa ca toate aceste nedreptati nu l-au doborat. S-a inconjurat de prieteni multi si buni, care alaturi de parinti l-au invatat tot ceea ce scoala nu a avut priceperea si rabdarea sa o faca la momentul potrivit.

Acum Bogdan aspira la mai mult: doreste sa se simta util. Plimbarile in parc, emisiunile tv si navigarea pe internet nu-i aduc nici o satisfactie…

Strigatul lui Bogdan aduce in prim plan aceeasi bariera, cea a mentalitatii, existenta in spatele oricarei usi al carui prag trebuie trecut de un copil, tanar, adult cu dizabilitati. Un argument este acela ca problema ce si-o pune Bogdan in momentul de fata nu este legata de nivelul cunostintelor medii dobandite in timp ci, dupa cum precizeaza: „Vorbesc putin mai greu, oare cei in fata carora ma voi prezenta, vor avea rabdarea sa ma asculte?”.

Dorind sa aflu cum s-ar descurca daca n-ar fi vreodata inteles, raspunsul lui a fost prompt: „Scriu pe telefonul mobil si rog persoana respectiva sa citeasca ce am a-i spune”. 

Ne-am propus sa facem cunoscuta aceasta poveste, din doua motive:  Primul motiv este acela de a prezenta situatia lui Bogdan Ionut Apetrea din Botosani, care doreste sa fie evaluat, cuprins intr-o forma de invatamant si implicat in diverse activitati de grup. Cererea sa catre ISJ Botosani a fost deja pregatita si speram sa aiba ecou cat de curand posibil. Demeresul facut are sustinerea fizica si morala a Dnei Florentina Tonita de la Stiri BT, careia ii adresam un noian de multumiri.

Oricine doreste sa il sustina pe Bogdan Ionut in demersul lui, o poate face pe adresa: bogdan_ionut30@yahoo.com.

Cel de-al doilea motiv este miezul problemei, care ar trebui profund analizat de toti parintii – asistenti personali. Indiferent de gradul deficientei fizice, atunci cand IQ-ul copilului cu dizabilitati este normal, scolarizarea si pregatirea profesionala sunt esentiale. Sacrificiile sunt enorme, dar rezultatul este pe masura… marturie stand in aceasta perioada (de pregatire a examenelor de Master) Ana-Maria Cretu pentru a carei reusita ne rugam cu totii.

Mihaela Mihaescu

Un comentariu »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat: