Spectacolul solidaritatii – in asteptarea copiilor cu dizabilitati

mai 8, 2012 la 1:55 pm | Publicat în Proiecte IHTIS | Un comentariu

Peste 100 de elevi de toate varstele, indrumati de valorosii lor dascali si-au manifestat sambata, 5 Mai 2012, solidaritatea fata de semenii cu nevoi speciale, pe care rareori au ocazia a-i intalni si cunoaste personal. Actiunea „Solidaritate fara Varsta” face parte din proiectul purtand acelasi nume, desfasurat in perioada ianuarie – decembrie 2012. Un alt amanunt ce trebuie bine constientizat este acela ca intreg proiectul a fost demarat fara a avea finantare. De aceea, contributia personala a celor ce au realizat cele de mai jos este fara egal.

Cu siguranta, notiunea de „persoana cu nevoi speciale” le este multora cunoscuta din mass-media sau din orele de Educatie Civica, insa o actiune gandita a impreuna pe aceeasi scena elevi cu si fara dizabilitati, rareori se intampla / in general, copiii cu dizabilitati fiind invitati in actiunile culturale doar ca si spectatori. 

Intreaga noastra stima pentru cele ce s-au reusit, la adresa Domnului Primar Dorin Alexandrescu si a Domnului  Consilier Dorin Birta – Parteneri IHTIS, prin institutiile reprezentate: Consiliul local si Dorohoi News.

Prezent la activitate, domnul primar Dorin Alexandrescu, a evidentiat semnificatia momentului: „Evenimentul de astazi reprezinta un nou pas pentru normalitate si integrare sociala a persoanelor cu nevoi speciale. Nu trebuie sa uitam ca suntem diferiti dar ne unesc idealuri, sperante si vise. De aceea trebuie ca in fiecare zi sa luptam cu propriile prejudecați, sa fim azi mai buni ca ieri, sa acordam atentia necesara semenilor noștri aflati in dificultate pentru ca doar impreuna putem sa parcurgem drumul uneori anevoios pentru realizarea acestora” – sursa: http://dorohoinews.ro/cultura-722-Ziua-Europeană-de-combatere-a-discriminării,-marcată-la-Dorohoi-de-Asociația-Ihtis-cu-o-inițiativă-de-excepție.html\

Deosebita recunostinta scolilor si asociatiilor, trupelor de dans si de teatru participante – elevi si dascali care pe langa momentele artistice pregatite, ne ajuta in continuare prin feedback-urile lor.

TRUPA DE DANS „ONE TWO STEP” – DOROHOI – Reprezentant COSMIN VATAMANU

SCOALA NR 5 „SPIRU HARET”, DOROHOI – Reprezentant Prof. PINTEALA SAVIUC LAVINIA

SCOALA cu cls I – VIII, HILISEU – IEZER – Reprezentant Prof.TOMNIUC DANIELA

TRUPA DE TEATRU PAROL BOTOSANI – Reprezentant ALEXANDRU MIGHIU

ASOCIATIA CULTURALA „VIS DE ARTIST” BOTOSANI – Reprezentanti: Prof. drd. CATALINA  CONSTANTINOVICI si Prof. MIHAI PAUL CIPRIAN 

IOANA FRASINESCU, BOTOSANI

SCOALA cu cl I – VIII „C-TIN TINCU” LISNA-SUHARAU – Reprezentant Prof. GRUIA si ALINA COJOCARU

ANDREEA AIRINEI, DUMENI/GEORGE ENESCU

SCOALA „MIHAIL SADOVEANU”, DUMBRAVITA-IBANESTI – Reprezentanti: Inv. LUMINITA FULGA, Prof. ANGELA DODU si Prof. CORNELIU DRESCANU


SCOALA NR.3 VORNICENI – Reprezentant invatator MARINELA MIHAI

SCOALA NR.5 „SPIRU HARET” DOROHOI – Reprezentant Prof. CARMEN LEPARDA

Un gand de multumire tuturor celor ce au suportat cheltuielile de transport – in general, elevi, parinti, profesori.

Pe Pietonalul Dorohoian, transformat pentru cateva ore intr-o scena de proportii, s-au remarcat prin voluntariatul lor Dra Carina Ungureanu – prezentator si Domnul Profesor Corneliu Drescanu, care pret de 6 ore au coordonat evolutia scenica a partiicipantilor, asigurand buna desfasurare a spectacolului.                                  

Toate aceste marturii insotite de imagini, pot contura PERFECTIUNEA…, o perfectiune multumitoare pentru toti cei care pe baza de voluntariat au sustinut implementarea actiunii. Un sincer si urias MULTUMESC tuturor pentru onoarea de a va fi avut alaturi.

Insa, masura in care scopul actiunii a fost atins, nu o cunosc in profunzime decat initiatorii proiectului – membrii Asociatiei IHTIS. Orice proiect are ca fundament un scop bine determinat, pe care coordonatorul are misiunea sa-l atinga folosindu-se de resursele avute. Tot coordonatorului unui proiect ii revine sarcina sa depisteze punctele slabe, atunci cand scopul initial este doar partial atins. Dupa cum bine este cunoscut, toate actiunile IHTIS au un singur scop: sa aduca fata in fata, in actiuni culturale, copii si tineri cu si fara dizabilitati, generand o reala integrare sociala. Din punctul nostru de vedere, 1% este procentul castigat urmare imensului efort depus de toti cei mentionati mai sus. Singurul beneficiar cu dizabilitati, prezent pe scena solidaritatii fiind Alexandru Cozaciuc din Suceava – membru cu deficiente de vedere al Asociatiei IHTIS.

Aceasta realitate dovedeste ca in spatele cortinei imaginare a evenimentului au asteptat tacuti si de nimeni stiuti, tocmai protagonistii principali: elevii cu deficiente din institutiile speciale ale caror dorinte si abilitati au ramas nemanifestate…  Si-au semnalat tristetea prin telefoane scurte date inainte, in timpul evenimentului si dupa aceea. De ce NU au ajuns in mijlocul celor prezenti tocmai ca semn al solidaritatii – este intrebarea care trebuie sa ne nelinisteasca pe toti. Un temerar cu dizabilitati a pornit spre eveniment singur, dar nu a ajuns…

Nu vom comenta situatia si nici nu vom cauta un raspuns ci, vom lansa scolilor speciale un nou apel, o noua invitatie:

Pana pe 31 Mai 2012, Asociatia IHTIS inscrie elevi, solisti vocali si instrumentisti cu dizabilitati (dar talentati), care sa participe (avand gratuitate la masa si cazare) la Festivalul International de Folclor „DOBROGE, MANDRA GRADINA”, desfasurat in perioada 3 – 9 iulie pe litoral.

Asadar, constienti ca avem o misiune NU tocmai usoara, ne vom continua drumul zi de zi, pana cand exercitiul solidaritatii va fi rezolvat de nota 10, in ambele sensuri.

Chestionarul distribuit de catre Asotiatia IHTIS in cadrul aceluiasi eveniment si raspunsurile primite direct sau online, vor constitui subiectul urmatorului articol si – poate – vom aduna toate opiniile primite intr-o noua lucrare tiparita de Asociatia IHTIS.

Mihaela Mihaescu

Un comentariu »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. […] “Solidaritate fara Varsta” face parte din proiectul purtand acelasi nume, desfasurat de Asociatia IHTIS in perioada ianuarie – decembrie 2012. Un alt amanunt ce trebuie bine constientizat este acela ca […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat: