Comunicarea este arta de a trai, iar auto-reprezentarea libertatea de a fi noi insine

august 12, 2011 la 3:50 pm | Publicat în Anunt important, Integrare sociala, Invata sa ma accepti!, LUMEA IN CARE TRAIESC, Proiecte IHTIS | 4 comentarii

Fiecarui cetatean (ce are coeficient de inteligenta normal) ii este permis dreptul la libera exprimare.

Exista in viata de zi cu zi convingerea ca asistentul personal are calitatea de a vorbi si decide in numele persoanei cu dizabilitati pe care o insoteste, ca si cum toate deficientele fizice implica si un retard psihic. O mentalitate total gresita care umileste, discrimineaza, impiedica inter-relationarea fireasca intre semenii cu si fara dizabilitati care in realitate gandesc, simt si nazuiesc la fel.

Intrucat oamenii ezita sa vina spre noi, pornim noi catre oameni – vrand sa demonstram contrariul printr-un set de actiuni socio-culturale prin intermediul carora sa ne facem auzit glasul prin mijloace diverse de auto-reprezentare: conferinta, expozitie, atelier tematic, editare de carte, folclor.   

„CE POT FACE EU PENTRU COMUNITATE?” este un proiect IHTIS initiat in urma cu ceva timp, faza de implementare fiind programata pentru ultimele patru luni din 2011. Si cum ne apropiem cu pasi repezi de luna septembrie, este momentul sa spunem START proiect – impreuna cu toti sustinatorii si partenerii nostri.

Prin actiunile acestui proiect ne-am propus sa vorbim lumii despre noi, despre aptitudini si performante, despre domeniile in care activam, despre ceea ce avem de oferit fara a cere in schimb decat: libertatea de a ne auto-reprezenta si buna-vointa de a fi ascultati.

Auto-reprezentarea – inseamna opinie, responsabilitate, demnitate. “Ce pot face eu pentru comunitate?” este o intrebare simpla la care noi – cei cu dizabilitati fizice – avem o diversitate de raspunsuri pe care vrem sa le exemplificam in fata tuturor acelora care doresc sa ne cunoasca. Pe toata perioada proiectului vom fi niste “carti vii” pentru cei mai putin familiarizati cu aspectele pozitive din sfera dizabilitatii.

Despre Problematica Handicapului si relevanta opiniilor tinerilor cu dizabilitati fizice isi vor exprima punctele de vedere si specialisti in domeniu, oameni de cultura, reprezentanti ai presei, leaderi de ONG, asistenti personali, dar si oameni simpli ce ne cunosc doar din auzite sau nu ne cunosc deloc.

Masa Rotundă cu tema: „Auto-reprezentarea – factor esenţial al integrării”, ce va avea loc Luni, 5 Septembrie, orele 10.00 – 18.00, la Casa Municipala de Cultura a Orasului Dorohoi – Str. George Enescu  nr. 57, va aduce in prim plan normalitatea creata simplu prin dialogul dintre cetatenii cu si fara dizabilitati.

Inscrierea la acest eveniment o puteti face prin completarea Formular de Inscriere la Masa Rotunda si trimiterea lui prin e-mail michi_mihaescu@yahoo.com, cu cel putin 5 zile inaintea evenimentului.

Punctul de vedere al fiecarui participant va constitui un capitol intr-o lucrare de referinta. In acest sens, rugam persoanele interesate sa-si pregateasca din timp intrebarile si opiniile pe care, dupa prezentare, le vor lasa in format word organizatorilor.

Va asteptam !

Mihaela Mihaescu

4 comentarii »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Voi, cei cu dizabilitați, sunteți un exemplu pentru noi, cei zis normali. Imaginați-va o alunecare de teren…cum se combate? Prin drenaj sau prin împădurire. Îmi permit sa fac o comparație intre VOI și NOI. NOI suntem cei care alunecam, care ne ducem la vale în timp ce VOI prin acțiunile voastre încercați sa ne arătați drumul, sa ne coptati în acțiuni comune. VOI, care precum un copac înfipt în sol încercați sa va înrădăcinați în acest pământ, acest pământ sterp care este neprimitor, fiecare acțiune a voastră fiind precum o rădăcină care va creste stabilitatea. Membrii IHTIS, acești soli ai Asociației, dovedesc prin acțiuni socio-culturale faptul ca sunteți niște învingători. Întâlnim pretutindeni oameni cu deficienţă. Perceperea lor socială nu este întotdeauna constantă, ea variază de la societate la societate, furnizând semnificaţii diferite în funcţie de cultura şi valorile promovate. Mulţi oameni au reticenţe faţă de aceştia deoarece au o concepţie greşită despre ei. Doar cunoscându-va va putem înțelege…și prin înțelegere ne cunoaștem pe noi înșine.

  2. Multumiri pentru mesaj. Prin cunoastere si intelegere – vom crea impreuna armonia comunitatii dorohoiene in sfera socio-culturala.
    In urma cu 14 ani, primul meu articol era intitulat: OAMENII NU NE CUNOSC. Acum, acel stadiu a fost depasit, oamenii NE CUNOSC, dar… NU NE INTELEG valorile, exigenta, refuzul de a ne complace in „lumea ajutoarelor”.
    Auto-reprezentarea va inlatura in timp si acest obstacol. Cati ani ii trebuie unui copac sa rodesca? Ce garantii au cei ce-i asteapta rodul ca nu va fi taiat sau smuls de vijelii peste noapte? NICIUNA. Asemanatoare este si activitatea Asociatiei IHTIS. Rodim, infruntam vijelii…
    Garantia ca suntem pe drumul cel bun sunt cei care ne inteleg misiunea si ne ocrotesc sa nu alunecam impreuna cu ceilalti.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat: