Un singur cadru legislativ aplicat diferentiat. DE CE?

februarie 12, 2011 la 5:27 pm | Publicat în LUMEA IN CARE TRAIESC, Problemele noastre | 12 comentarii

Toti oamenii au drepturi – prevazute prin lege. Dintre acestia, categoriile defavorizate au drepturi speciale – cateva facilitati menite a le imbunatati oarecum nivelul de trai.
Traim in Romania, tara in care O SINGURA LEGE se aplica diferentiat. Functionarii publici, autoritatile locale, Comisiile de Expertiza Medicala nu pot explica: DE CE?
De ani buni, prin IHTIS, incerc sa subliniez faptul ca persoanele cu dizabilitati au capacitatea fizica si intelectuala de a deveni din ASISTATI => RESURSE, fara a astepta ca societatea sa le ofere totul de-a gata. Multi au inteles aceasta si indiferent cat efort depun zilnic, invata, muncesc, isi implinesc idealuri … castigandu-si astfel respectul de sine si un loc demn in societate.
O data pe an insa, toti acesti oameni minunati, luptatori cu suflet mare si cu multa nadejde in Dumnezeu, isi amintesc ca sunt “HANDICAPATI”; legea nu este aceiasi pentru toti, iar facilitatile se acorda conditionat, dupa criterii locale, fara un suport legislativ existent.
In aceasta perioada, eliberarea biletelor gratuite de calatorie interna si interurbana este o preocupare comuna in randul beneficiarilor cu dizabilitati. Persoanele cu diagnostic similar si grad de handicap grav permanent din Bucuresti primesc cele 12 calatorii gratuite doar prin intocmirea unui dosar cuprinzand o serie de copii dupa actele doveditoare. ASA CERE LEGEA. Stupoare insa. Persoanele cu probleme similare din Judetul Botosani vietuiesc dupa “alte legi” care spun ca “toate persoanele cu dizabilitati care detin un Certificat Medical mai vechi de 2005, TREBUIE SA TREACA DIN NOU PRIN COMISIE”.

Exista vre-un cadru legal pentru aceasta? NU – acesta a fost raspunsul oficial al functionarului, desi traseul ce trebuie urmat de TOTI cei cu dizabilitati si insotitorii acestora, ii era bine-cunoscut, fiind necesare:
– trimitere de la medicul specialist,
– copie C.I. pentru persoana cu dizabilitati si insotitor
– copie cupon pensie
– ancheta sociala la domiciliu
– o internare de o zi
– 10 lei pentru un document eliberat de fisierul policlinicii
– 25 lei ca sa ajunga documentul la specalist, pentru o stampila
– un timbru fiscal de 1 leu.
IN TOTAL 36 lei + alergaturi, cozi, birocratie. Si toate aceste pentru cateva calatorii dus-intors gratuite.

Aceste randuri reprezinta o descriere a unei situatii reale. Militam pentru SANSE EGALE intre tinerii cu si fara dizabilitati, in timp ce, cei delegati de stat sa apere si sa asigure acest deziderat, creaza situatii discriminatorii chiar intre noi.
DE CE OAMENI BUNI? DE CE? CINE II RASPUNDE LUI MARIUS, MIE SI SEMENILOR NOSTRI?

Astazi, 14.02.2011, am trimis un email tuturor celor avizati a ne oferi un raspuns.

In asteptarea acestuia, multumim anticipat.
Mihaela Mihaescu
Presedinte IHTIS

12 comentarii »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. […] [6]==>> Pe asociatia-ihtis.ro gasim: “Un singur cadru legislativ aplicat diferentiat. DE CE?”: […]

 2. BUN ARTICOL,DAR SE PARE CA DE FIECARE DATA ACESTE SCRIERI RAMAN DOAR NISTE ARTICOLE IAR CEI CARE AR TREBUI SA LE STUDIEZE SI SA GASEASCA SOLUTII NU LE VAD. TOT NOI PARINTII CEI CARE AVEM COPII CU DIZABILITATI LE CAUTAM SI LE CITIM APLECAND CAPUL IN JOS CU TRISTETE REGASINDU-NE IN ELE. PACAT,MARE PACAT!

 3. @ DNA CRISTINA – plecarea capului este marea greseala. La fel ca toti ceilalti, puteam sa tac si eu (mai ales ca situatia nu ma afecteaza, eu mi-am primit aceste drepturi fara probleme). Tacerea fiecaruia face ca raul sa persiste si sa se extinda. Luarea atitudinii impotriva actelor discriminatorii sta in puterea oricui. In 43 de ani capul meu a stat plecat doar temporar, cat sa pot gasi raspuns intrebarii „Ce-i de facut?”. Apoi l-am ridicat, mi-am sters lacrima, am relatat adevarul si am descoperit ca: a povesti ADEVARUL nu costa nimic, implica doar asumarea responsabilitatii pentru solutionarea unei situatii discriminatorii.
  Maine, randurile citite de dv vor ajunge in birourile celor indreptatiti sa raspunda intrebarii finale. Raspunsul solicitat va veni, in functie de perseverenta cu care il voi cauta.
  Am indraznit sa initiez acest demers, pentru ca ani la rand in loc de 12 calatorii primeam doar 6. De vina eram eu ca imi plecam capul. Cand mi-am ridicat privirea si am scris acolo unde trebuie, am fost invitata cu deosebita politete sa imi ridic drepturile restante fara nicio problema.
  In concluzie, ADEVARUL IESE LA IVEALA, DAR TREBUIE CAUTAT MEREU CU FRUNTEA SUS.
  Va asteptam in continuare opiniile si vom publica orice raspuns primit din partea autoritatilor carora le-am trimis demersul nostru.

 4. E incredibil, ca sunt atatea persoane cu dizabilitati, iar noi cei „normali” nu avem habar.Acest fapt sunt sigur ca exista din cauza ignorantei noastre, a celor normali, plus lipsa incurajarii din partea autoritatilor in privinta persoanelor in dificultate, de a iesi la lumina.Este incredibil cum n-am inteles pana in ziua de astazi, ca societatea a aparut din nevoia de a ne ajuta reciproc si mai ales de a ne ajuta semenii in dificultate.E ingrozitor de fapt.Nu putem lasa aceste persoane sa se ascunda de privirile noastre.SUNTEM TOTI OAMENI, indiferent de culoare, orientare sexuala, etnie si MAI ALES probleme cu dizabilitati.Salut cu deosebita stima initiativa voastra si va rog din suflet sa nu renuntati.Voi sunteti cei care ne dati noua, celor „normali”, LECTIA DE VIATA.Va multumesc!

 5. @ Azeem – multumesc pentru mesaj. Nevoi avem cu totii, iar ajutorul trebuie si poate fi deseori reciproc. Cunoasterea ADEVARULUI genereaza normalitatea. Anormalitatea este generata de cei care ignora, fug sau se tem de ADEVAR. Dizabilitatea fizica (daca nu implica si retard psihic) nu-l face pe om mai bun sau mai rau, nici mai slab nici mai puternic, nici mai curat nici mai pacatos decat semenii fara probleme de sanatate.
  Scopul oricarei asociatii este, in primul rand, de a combate toate cele potrivnice ADEVARULUI, informand si responsabilizand cat mai multe persoane sa genereze binele pentru ele insele si comunitatile in care traiesc. Buna randuiala in sfera dizabilitatii trebuie aparata, promovata si respectata de fiecare dintre noi spre folosul si integrarea sociala a tuturor.

 6. Marius Girada a fost insotit la Comisie de o echipa PRO TV.
  http://stirileprotv.ro/stiri/social/ministerul-muncii-30-din-romanii-cu-certificat-de-handicap-sunt-sanatosi.html
  In acelasi interval orar, isi mai as6eptau randul la aceeasi Comisie alte doua persoane: o batrana de 92 ani si un domn cu amputatie la ambele picioare. Dintre cei 30% (cautati) nu era nimeni. Prin urmare, situatia va ramane inca multa vreme aceeasi… Cei 30% isi pot vedea linistiti de ale lor.

 7. Toate cate se intampla demonstreaza ca societatea nu vrea inca sa accepte persoanele cu dizabilitati, in loc sa fim lasati sa ne desfasuram activitatile pe care le putem desfasura, ni se pun fel de fel de piedici ca in exemplul relatat mai sus.
  Pentru a beneficia de un drept prevazut in lege se plateste un pret mult prea mare ce consta in consum de timp, bani, energie (nu este usor pentru o persoana care are o afectiune cronica sa parcurga toti pasii necesari pentru a revizui certificatul). Sa ne gandim numai la obstacolele fizice pe care le intampina o persoana pana sa ajunga in fata comisiei, nu e numai asta desigur, am dat un exemplu.
  Nimeni nu e impotriva efectuarii de controale pentru a-i depista pe cei care au dizabilitati doar pe hartie, doar ca procedura ar fi de dorit sa fie alta.
  Vizitele periodice neanuntate la domiciliul persoanelor si observarea acestora poate ar reprezenta o metoda.
  Ar fi de dorit sa fie gandite metode care sa supuna persoanele care se confrunta cu dizabilitati la eforturi si presiuni cat mai mici.
  Resursele financiare si temporale consumate pentru prezentarea la comisie pot fi folosite pentru recuperare sau pentru a face fata nevoilor suplimentare pe care persoana le are.

 8. @ Ana-Maria – ai perfecta dreptate. Doresc sa precizez, pentru informarea cititorilor care nu te cunosc, faptul ca esti la master (pentru a deveni logoped) si totodata studenta la psihologie. Biletele gratuite iti sunt necesare pentru deplasarea la Iasi, la facultaate, iar revizuirea ti-ai programat-o in saptamana in care s-ar fi cuvenit sa te relaxezi acasa, dupa o sesiune obositoare pe care am vazut personal cum o sfarsesti mereu (cu note maxime dar si epuizata tot maxim). Prin urmare, DREPTUL TAU (si al mamei care te insoteste peste tot, sacrificand multe altele) LA ODIHNA, RECREERE si PETRECERE A TIMPULUI LIBER – a fost si el incalcat, aruncandu-se vina in spatele celor 30% cautati…

 9. Da, foile de drum imi sunt extrem de necesare. Ele reprezinta un drept dupa care anul acesta am alergat mai mult decat era necesar. Norocul meu a fost ca am avut cu cine sa alerg, insa sunt oameni care vin singuri, carora li se face rau asteptand si tot asa.
  Din cate observ birocratia este pusa inaintea asigurarii unor conditii optime de viata, din pacate.

 10. INSPECTIA MUNCII, COMUNICARE SI RELATII CU PUBLICUL, a directionat in aceeasu zi petitia noastra…
  „C Ă T R E
  Directia Generala Protectia Persoanelor cu Handicap
  În conformitate cu prevederile art. 6 din Ordonanţa Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor, cu modificările şi completările ulterioare, vă transmitem spre competentă soluţionare petiţia doamnei Mihaescu Mihaela greşit adresată Inspecţiei Muncii.
  Va rugam totodata sa aveti amabilitatea de a comunica petentului modul de solutionare.
  Va rugam sa confirmati printr-un e-mail primirea acestui mesaj.
  Cu Consideratie!”
  Prin urmare, asteptam….

 11. O alta institutie, un alt raspuns primit, o alta directionare…

  GUVERNUL ROMÂNIEI
  AUTORITATEA NAŢIONALĂ PENTRU PROTECŢIA CONSUMATORILOR
  Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Botoşani
  Botoşani, str. Arhimandrit Marchian, nr. 10, bl. Turn, parter, ap. 1 – 2, Tel. 0231.512.958, Fax. 0231.512.958
  Cod poştal: 710224, e-mail: botosani@opc.ro, reclamatii.botosani@opc.ro
  Nr.171/21.02.2011

  Catre, MIHAELA MIHAESCU
  Loc.GEORGE ENESCU Jud.BOTOSANI

  Urmare a sesizarii dumneavoastra, inregistrata in evidenta C.J.P.C.Botosani, cu nr.114/14.02.2011 cu privire la functionarea comisiei de expertiza ,in conformitate cu prevederile Art.6 din Ordonanta Guvernului 27/2002 privind activitatea de solutionare a petitiilor,cu modificarile si completarile ulterioare,va informam.

  Institutia noastra nu are competenta in rezolvarea situatiilor mentionate de dumneavoastra, fapt pentru care s-a inaintat sesizarea Directiei de Munca si Protectiei Sociale din Botosani cu adresa nr.170/21.02.2011.
  Cu stima,
  COMISAR SEF
  ZARUG ALEXANDRU
  INTOCMIT,
  CONSTANTIN L.

 12. Conform raspunsului primit de la Ministerul Muncii, Familiei ai Protectiei Sociale – Directia Generala Protectia Persoanelor cu Handicap, aflam:
  „Conform prevedrilor legale, DGASPC Botosani poate reevalua persoanele cu handicap in cazul in care considera acest lucru necesar si obligatia persoanei cu handicap este de a se prezenta la aceasta reevaluare”.
  Ana, Raluca, Marius… chiar daca bolile voastre sunt permanente, reevaluarea periodica se considera a fi necesara si legala.
  Greu de inteles de ce… Poate pentru „protectia celor 30% cautati”, legile speciale favorizandu-i DOAR pe acestia la nesfarsit…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat: