FARAMA DE INTERES

noiembrie 19, 2010 la 12:46 pm | Publicat în Ganduri, LUMEA IN CARE TRAIESC, Problemele noastre, Viata in fotoliul rulant | 6 comentarii

“De circa 15 zile s-a alergat cu mesaje, cu rugaminti la diferite persoane pentru a primi ajutorul de care IHTIS avea nevoie (…..), dar nimeni – absolut nimeni – nu s-a aratat dispus sa ajute asociatia – nici membrii, nici voluntarii, nici posibilii sponsori nu au aratat cea mai mica farama de interes”.

Cuvintele de mai sus nu imi apartin, dar intaresc ceea ce incerc sa evidentiez in fiecare clipa petrecuta in fata calculatorului: farama de interes fata de un scop pe care ni l-am asumat candva impreuna. LIPSESTE sau NU?

Afirmand ca lipseste cu desavarsire – este nedrept: sunt inca destui oameni care mai cred in IHTIS, analizand CE s-a facut in 6 ani. Fiecare actiune IHTIS a implicat resurse: umane, financiare si materiale. Fara existenta acestora, blogul IHTIS ar fi fost pustiu.

Sunt 6 ani de activitate, in care din contul IHTIS nu s-a scos niciun RON – intrucat donatorii IHTIS au sustinut financiar DOAR Campania pentru Centru de Viata Independenta. Este un proiect indraznet, de lunga durata, initiat in urma cu 2 ani prin sustinerea Fundatiei SOROS. Faptul ca merge lent, ilustreaza ca “farama de interes” sus-amintita inca exista. Iar initiatorii campaniei pot confirma oricand aceasta – prin reprezentantul lor – VALENTIN DURAN.  

Cu ce au fost sustinute financiar celelalte actiuni? Cu ce fonduri s-au achitat cheltuielile administrative? Ce munca si investitie se ascunde in spatele a 2-3 ore de actiune de grup? Sunt doar modeste dovezi ale „faramei de interes”. Nu conteaza din partea cui…

O alta “farama de interes” exista permanent din partea CRISTINEI si a lui IULIAN SAVULESCU. An de an tot ce inseamna CARTI, AFISE, FLUTURASI IHTIS – ajutorul le apartine.

Nici celor de la Fundatia ERSTE nu le lipseste “farama de interes”. Ne sunt alaturi logistic in obtinerea suportului financiar pentru o serie de proiecte programate pentru 2011, proiect depus spre finantare in parteneriat cu ACIT Constanta.

A existat, „farama de interes” in sustinerea Proiectului de Consiliere Online – TUDORA NICULAE, MADALINA MIHAI si ANA MARIA CRETU – care se ocupa de ceva timp de acest proiect online. De asemenea, in 2009, a existat cineva – A. N. – care lunar a depus 50 RON in contul IHTIS.

In spatele tuturor actiunilor socio-culturale tot „farame de interes” au stat. Toti cei prezenti, in calitate de BENEFICIARI, s-au simtit bine, atat de bine incat au afirmat de fiecare data cu mandrie: NOI SUNTEM IHTIS !

Gasim oare “farama de interes” la membrii IHTIS – la cei ce au facut deseori afirmatia: NOI SUNTEM IHTIS? Haideti sa incercam un raspuns scurt: Primul proieect IHTIS a fost derulat in 2008, la Botosani – finantat de Fundatia SOROS (masa, cazare, transport, instructori), un curs de instruire sub numele “Blogul – ca mijloc de advocacy” – urmare caruia cursantii – membrii si voluntarii IHTIS – ar fi trebuit sa isi creeze bloguri personale prin care sa sustina activitatea IHTIS, dar si propriile lor interese si abilitati. Cursantii inscrisi au fost 7, rezultate obtinute vizibile pana astazi – UN SINGUR BLOG – MARIUS GIRADA.  In el zacea ascunsa “farama de interes”,

Nenumarate “farame de interes” gasim si la toti cei ce participa la actiunile publice – ca beneficiari – intrucat isi manifesta abilitatile intr-un cadru creat de Asociatia IHTIS. Corect este ca inainte de inscrierea intr-un proiect, beneficiarul-participant sa devina membru “ihtisean”-cotizant, sustinator direct al activitatii IHTIS. Acesta este un punct in care cu adevarat “farama de interes” se intampla sa lipseasca.

Nu scrie nicaieri in legislatie ca esti obligat sa fii membru al unui ONG. Nu scrie nicaieri in legislatie ca, daca esti membru al unui ONG, esti obligat sa platesti cotizatie. Dar, daca ai fondat sau aderat la un ONG, cert ai avut o motivatie, un scop. Atunci este logic si moral sa participi financiar la sustinerea („intretinerea”) activitatii acelui ONG. Este cea dintai manifestare a “faramei de interes” care indica asumarea responsabilitatii personale in vederea solutionarii unui deziderat al intregii comunitati.

“Farama de interes” a voluntarilor ihtiseni este aceea de a se uni pentru a ajuta. Pe cine? In niciun caz o persoana anume ci, atingerea SCOPULUI urmarit, prin variate forme de activitati precizate in STATUT, in domeniul: social, cultural, sportiv etc. Asteptarile voluntarilor de la organizatii variaza – de la asteptari legate de dezvoltarea lor personala sau profesionala, pana la dorinta lor de relaxare sau dorinta de a se simti utili si activi in comunitate. Mereu am gandit ca, pe langa aceste aspecte, nu ar strica deloc si forme de multumiri onorifice, acordate din cand in cand voluntarilor, care adeseori poate isi sacrtifica timpul sau familia pentru o cauza sociala. “Farama de interes” a fost urmarita la IHTIS mereu in ambele sensuri: “a darui” si “a primi”.

Daca ar fi sa ma refer la LIPSA “faramei de interes” ce a atras dupa sine o demisie si anularea unui eveniment major, ar insemna sa ii aduc din nou in discutie pe cei ce nu-si pot justifica apartenenta la IHTIS, decat printr-o semnatura, acordata cu ocazia Adunarilor Generale. DA, la adresa lor se poate spune ca: “nu s-au aratat dispusi sa ajute asociatia”.

Dar asta nu inseamna ca, lipsa “faramei de interes” a unora, trebuie pusa in seama tuturor. Ce vina au cei care au investit pana acum in IHTIS si care, dintr-o data, sunt acuzati de lipsa “faramei de interes”?

Pentru  toti cei activi, IHTIS a ramas acelasi: un ONG mic, avand sediul central in jud. Botosani – adica o suprafata de teren de 600 mp, pe care se intentioneaza construirea unui Centru de Viata Independenta. Si au priceput aceasta Fundatiile SOROS si ERSTE, donatorii si sustinatorii Campaniei 350.000 euro si toti cei ce ne inteleg cu adevarat rostul. Toate celelalte mici actiuni pentru care ne zbatem, sunt trepte ce ne aduc tot mai aproape de indeplinirea visului nostru.

Existenta sau lipsa “faramei de interes” este acum reflectata de ORGANIGRAMA IHTIS. In urma cu o luna au fost anuntati si invitati TOTI ihtisenii sa isi exprime nevoile personale dar si modalitatea de a contribui la indeplinirea scopului IHTIS, Conform anuntului, toti membrii, sustinatorii si voluntarii sunt rugati sa isi certifice singuri apartenenta la IHTIS printr-un tabel, pana la data de 10.12.2010. Ei vor constitui adevarata ASOCIATIE IHTIS si se vor intalni ulterior in Adunarea Generala, la o data ce li se va comnica personal, conform prevederilor din Statut.

Orice fost sau actual ihtisean care pana la data de 11.12.2010 nu isi va fi trecut datele personale in ORGANIGRAMA IHTIS, va fi socotit ca lipsit de „farama de interes” si apartenenta sa la IHTIS va fi pusa in discutie in Adunarea Generala – fara a fi convocat la sedinta. Decizia este drastica, insa se impune pentru a nu mai pierde dintre noi oameni care au de gand sa lase ceva in urma lor.

Intrucat lipsa “faramei de interes” a motivat anularea unei actiuni, punerea in discutie al acestui subiect mi se pare binevenit pentru toti si va invit sa il comentam impreuna aici, online, pentru informarea TUTUROR.

Mihaela Mihaescu

6 comentarii »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. […] FARAMA DE INTERES Fri Nov 19, 2010 14:46 pm “De circa 15 zile s-a alergat cu mesaje, cu rugaminti la diferite persoane pentru a primi ajutorul de care IHTIS avea nevoie (…..), dar nimeni – absolut nimeni – nu s-a aratat dispus sa ajute asociatia – nici membrii, nici voluntarii, nici posibilii sponsori nu au aratat cea mai mica farama de interes”. Cuvintele de […] […]

  2. Este intr-adevar trist ceea ce se intampla si ma intreb de ce unii renunta la jumatatea drumului sau aproape de liman. Nu sta in puterea mea sa judec ceea ce fac ceilalti, cert este ca toti am putea mai mult si nu daca ar exista acea „farama de interes” ci, dupa parerea mea, daca ar exista dorinta de a schimba ceva. Din pacate la momentul actual sa schimbi ceva inseamna de cele mai multe ori sa lupti cu morile de vant dar cu putina speranta si vointa totul poate reusi. Asadar hai sa ne regasim speranta si dorinta de a schimba ceva, atunci interesul fata de actiunile IHTIS va fi un lucru normal si se vor vedea rezultatele!

  3. @ Adina M – iti MULTUMESC! Pentru informarea tuturor, Adina este voluntarul IHTIS care a realizat traducerea in limba engleza a recentei lucrari „RESURSA IN SOCIETATE”, in care este prezentata intreaga activitate IHTIS din perioada 2004 – 2010. Tot prin voluntariatul sau, s-a realizat incheierea parteneriatului in cadrul proiectului depus la ERSTE, ce urmeaza a fi implementat impreuna cu ACIT Constanta in 2011, prin bunavointa Dlui OVIDIU ROSCA. Sincere multumiri si domniei sale.

  4. Un ONG este asemenea unei familii. Cand te casatoresti, nu il intrebi pe viitorul partener ce castigi daca te casatoresti cu el, ci inpreuna veti construi ferirea voastra. Tot asa si intr-un ONG: trebuie sa ne unim fortele pentru a arata ca „NU POT, NU EXISTA” nu ramane doar un frumos slogan.
    Cand pornesti sa te inplici intr-o actiune umanitara, trebuie sa stii ca nu pleci singur la drum, ci inpreuna cu Hristos.

  5. […] [3]==>> Pe site-ul “Asociatiei IHITS” gasim nepasare si indiferenta: “Farama de interes” […]

  6. Consider ca este nedrept spus ca „pe site-ul IHTIS gasim nepasare si indiferenta” ci, gasim UN ARTICOL DESPRE unii oameni care au stat/stau ignoranti si nepasatori … IHTIS trebuie evaluat prin ceea ce a facut, iar daca nepasarea si indiferenta nu ar fi existat, rezultatele puteau fi si mai mari.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat: