OSTRAVA 2010 – ZILELE EUROPENE ALE HANDICAPULUI

octombrie 11, 2010 la 8:02 am | Publicat în Cum ne vad ceilalti, IMPREUNA INTREGI, Resursa in societate, Viata in fotoliul rulant | 6 comentarii

OSTRAVA – al doilea oras ca marime din Cehia, ne-a aratat timp de 5 zile (4 – 9 oct 2010) cum arata perfectiunea intr-o societate inclusiva, in care la fiecare pas, in fata oricui si in orice imprejurare poti fi TU INSUTI.
Zilele Europene ale Handicapului din Ostrava a unit – in numai 5 zile – cateva zeci de persoane – leaderi in fotolii rulante din intreaga Europa – tineri care in tarile lor au fost remarcati ca activi in lumea ONG. Am descoperit perfectiunea creata NU datorita resurselor financiare exagerate ci, prin cunoasterea rostului fiecaruia intr-o lume a tuturor care respecta, ajuta, evalueaza si directioneaza copilul si tanarul cu dizabilitati in mediul adecvat capacitatilor personale reale.
Nimeni nu este discriminat, dar nici “favorizat”; orice copil sau tanar cu dizabilitati este evaluat NU dupa capacitatea fizica avuta, ci dupa coeficientul de inteligenta – criteriu ce il plaseaza pe fiecare la locul potrivit. In cadrul aceleiasi institutii, grupurile stabilite dupa acest criteriu nu se intalnesc NICIODATA in activitati comune – considerandu-se ca ar fi in defavoarea tuturor: fiecare ajunge in grupul cu cerinte din ce in ce mai ridicate doar prin realizarile vizibile, dovedite individual in fata specialistilor evaluatori.
Temelia celor cu dizabilitati se formeaza in institutiile speciale iar integrarea reala si totala se realizeaza in “SCOLILE INTEGRALE”, unde elevii cu si fara dizabilitati au aceiasi programa scolara, cerinte egale si obtin aceiasi diploma. Repet, nu conteaza gravitatea bolii ci, capacitatea psihica individuala. Nu exista nicidecum mentalitatea neparticiparii. Lipsa vre-unui copil de la programul educational NU EXISTA decat accidental (o zi sau doua pe an), generand “o bila neagra” pentru neglijenta familiei.
In “scolile integrale” pretutindeni sunt rampe. Un aspect uimitor este rabdarea si solidaritatea elevilor fara dizabilitati; dau prioritate carucioarelor dar folosesc rampele desi pe scari zona este libera. Ajutorul oferit colegului cu dizabilitati vine spontan, fara a astepta sa fie cerut.
Fiecare coltisor amenajat in institutiile speciale sau integrale reprezinta un proiect, o implicare de grup, o dorinta de a crea necesarul pentru progresul propriului copil dar si pentru toti cei din jurul lui. Toate serviciile din toate institutiile sunt sustinute financiar de familiile beneficiarilor si biserica, statul asigurand doar salariile specialistilor.
Am fost in lumea mea, in mijlocul celor care pot dovedi in fiece clipa ca “a fi cetatean nu inseamna doar a trai intr-o societate ci, a o si schimba. Despre fiecare moment in parte se poate face un lung articol la superlativ. Sentimentul “a vrea” genereaza unitatea, atmosfera de sarbatoare creand-o rezultatul verbului “a putea”. Fiecare invitat cu dizabilitati fizice in Ostrava a avut misiunea clara de a ilustra prin sine insusi cele doua notiuni, in felul sau.
M-a impresionat Luka, m-a dus cu gandul la Marius care – prin comparatie – se poate considera sanatos. Luka provenea dintr-un camin-spital din Italia, nu vorbea deloc, comunica prin semne facute prin miscarea capului, a ochilor, prin incordarea trupului atunci cand avea de spus ceva. Transpunerea in cuvinte o facea printr-o tastatura care reda vocal ceea ce el scria sau prin insotitoarea lui, o angajata a caminului, de loc din Republica Moldova; Luca a fost pe scena, Luca avea misiunea sa in cadrul unui grup muzical – crea versuri pe care ceilalti colegi din camin le interpretau.
Intregul grup italian a prezentat un recital in cadrul Galei “Cremenele de Cristal” – un eveniment anual de premiere (recunoastere simbolica) a parintilor copiilor cu dizabilitati, implicati in sustinerea sectorului social.
Gala 2010 “Cremenele de Cristal” a durat cca. 90 minute si a adunat peste 800 de spectatori – ostraveni simpli, presa, oficialitati. Un spectacol impresionant incheiat cu povestea – prin dans – a luptei pentru integrarea sociala a copiilor cu dizabilitati de toate tipurile: un moment impresionant inceput prin gesturi simbolizand lupta copiilor – trantiti de cei valizi pe jos – impotriva umilintei, ajunsa la final intr-o impreunare in care toti gesticulau la fel. Un IMPREUNA INTREGI a cca. 50 de copii cu si fara dizabilitati imbracati intr-un alb imaculat cu mainile intinse spre societate – chemand parca publicul sa li se alature, in mijlocul lor asteptandu-si castigatorul, Trofeul “Cremenele de Cristal”.  
Am intrat discret si in centrul copiilor ce nu se pot ridica din pat, in coltisorul celor cu dizabilitati severe – asociate. Aveau fetele luminoase si linistite. Unii ne zambeau cu caldura, altii nu intelegeau ce se intampla si stateau pasivi. Dar locul acela raspandea armonie, bunastare, iubire si grija fata de aproapele, un “acasa” in care nimanui nu-i lipseste nimic.

Am pornit spre Cehia cu teama – dificultatile mele de exprimare genereaza neintelegeri chiar si in limba romana; si totusi, a trebuit sa vorbesc despre IHTIS in fata tuturor oficialitatilor din Ostrava de mai multe ori – in lb. engleza. Atentia si rabdarea tuturor erau maxime. Jan (Ian – psiholog de profesie)  a avut o misiune grea – imi traducea modesta mea engleza in limba ceha. Unde simteam ca nu ma descurc, imi pregateam dinainte discursul in scris pe telefonul mobil. Jan (Ian) il citea – toti participantii zambeau, apreciind modalitatea gasita spontan de a ma exprima.
In scurtul timp liber din jurul pranzului noi, cei 9 invitati speciali din Albania, Romania si Ukraina, eram “furati” din grupul celor multi care se odihneau, pentru a vizita obiectivele turistice din Ostrava – accesibilitatea fiind simpla, dar pretutindeni prezenta. 

Clipul de mai jos ilustreaza in imagini UNITATEA IN DIVERSITATE din orasul OSTRAVA – CEHIA

A XVIII-a editie a ZILELOR EUROPENE ALE HANDICAPULUI din Cehia s-a incheiat. Timp de 5 zile am format o mica familie: Albania, Romania si Ukraina fiind noile tari care din aceasta saptamana au obligatia sa genereze noi proiecte prin care sa aduca in tarile lor expertii intalniti la Ostrava – Asociatia TRIGON (gazda evenimentului) din Cehia si Asociatia LES GENETS D’OR din Franta – dispuse, pentru inceput, a ne oferi suport logistic in calitate de parteneri.

Multumiri Fundatiei SOROS pentru participarea IHTIS la un eveniment de exceptie, in care indemnul “iubeste-ti aproapele!” este real, permanent, deplin. Totodata imi exprim recunostinta fata de DL. OVIDIU VOICU, pentru drumul deschis catre un standard european de mentalitate si actiune in sfera dizabilitatii.

Mihaela Mihaescu

6 comentarii »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Ovidiu Voicu, manager EEP, a mijlocit participarea voastra la acest eveniment care trebuie continuat in Romania prin atragerea unor parteneri de exceptie.

 2. @ Vali D – Indraznesc sa cred ca feedback-ul ajuns la DL OVIDIU VOICU, de la gazdele noastre din Cehia, reflecta atat partea buna (stradania), cat si ceea ce pe mine m-a limitat putin (dificultatea de vorbire) care in engleza presupun ca e mult mai accentuata decat in romana. Am avut insa un mijloc caracteristic de exprimare – Cartea „RESURSA IN SOCIETATE” (abia iesita de sub tipar) tradusa si in engleza de voluntarul nostru ADINA MINICAN.
  Un parteneriat de exceptie ne dorim si noi. Inca de luni am trimis spre Cehia, Franta si Ukraina invttatia de a veni ca si EXPERTI in proiectul pe care Fundatia ERSTE este dispusa a-l finanta.
  Asadar, asteptam…

 3. Desi n-am fost in Cehia, am inteles ca nu conteaza cum te adaptezi tu sa faci ceva ci, ceea ce ARATI CA FACI. Gasesc pe net tot felul de articole despre mine ca scriu cu nasul si atat. Este usor a scrie frumos si a-ti vedea de viata ta. Pe blogul meu: http://vreausalupt.wordpress.com am 25 de comentarii la articolul „DESPRE MINE” si niciunul la „UN EURO PENTRU NOI INSEAMNNA O CARAMIDA” sau nimeni nu s-a oferit sa ma ajute sa-mi public poiezile. Intr-adevar, am fost ajutat in campania pentru operatie, dar stiu cazuri dramatice in care nu se implica nimeni. Nu vad de ce „a scrie cu nasul” pare ceva SF. Este un mod firesc de a-mi depasi lmitele.

 4. @ Marius – IHTIS iese in evidenta prin firescul „de a scrie cu nasul”, de „a genera un festival” sau de „a construi un centru”. Toate acestea li se par a fi SF acelora care gandesc: “pentru ce atata zbucium fara un castig substantial, rapid si personal?“.
  Auto-reprezentarea este in momentul de fata un deziderat european, un razboi dificil de schimbare a mentalitatilor in care am indraznit sa cred ca si IHTIS poate fi aliat. O lupta continua impotriva mentalitatilor, in care “razboinicii” nu mor. Doar dezerteaza…
  La IHTIS, noi – cei cu dizabilitati – suntem luptatorii. Eroii sunt cei fara dizabilitati, care ne inteleg mesajul. Prin ei sporim.
  Sustinerea de a ajunge in Eforie si apoi in Ostrava, disponibilitatea Fundatiei ERSTE de a testa IHTIS cum stie sa chiverniseasca in actiuni 1500 EUR, sunt oportunitati ce le-ar putea dobandi oricine, cu o usurinta inmiit mai mare decat IHTIS.
  Secretul il reprezinta simplitatea cu care ne intelegem rostul de a milita pentru o „integrare sociala” reala, manifestata prin implicarea directa a tinerilor cu dizablitati fizice in toate fazele unui proiect: initiere, implementare, mediatizare, evaluare si, de ce nu, chiar co-finantare.

 5. Am fost informata de catre Asociatia TRIGON ca prezentarea video din acest articol va fi preluata pe site-ul lor si pe cel al EDH. Un semn ca ne este urmarita atent activitatea video – mesajul fiind usor de inteles pentru toate tarile participante, indiferent de limba vorbita.

 6. […] OSTRAVA 2010 – ZILELE EUROPENE ALE HANDICAPULUI Mon Oct 11, 2010 11:02 am OSTRAVA – al doilea oras ca marime din Cehia, ne-a aratat timp de 5 zile (4 – 9 oct 2010) cum arata perfectiunea intr-o societate inclusiva, in care la fiecare pas, in fata oricui si in orice imprejurare poti fi TU INSUTI. Zilele Europene ale Handicapului din Ostrava a unit – in numai 5 zile […] […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat: