Un alt departament: IHTIS SOCIAL

iulie 17, 2010 la 8:48 am | Publicat în Invata sa ma accepti!, Problemele noastre, Proiecte IHTIS, Viata in fotoliul rulant | 2 comentarii

Omul, prin simpla sa existenta, este facut sa traiasca in societate printre alti oameni.
Unii reusesc aceasta cu usurinta, altii nu. Pentru cei din urma viata nu este intocmai cum si-o doresc; se simt frustrati, marginalizati, ignorati… Vinovate sunt mediile in care traiesc: familia, comunitatea, societatea. Insa exista si o vina personala: acceptul de a trai asa cum ti se spune – acceptarea unei ingradiri mult mai aspre decat dizabilitatea fizica in sine.
Aceasta latura sociala din sfera dizabilitatii este cel mai greu de controlat. Nu poti ajuta un tanar cu dizabilitati fizice sa se integreze social, cand altii decid, vorbesc sau actioneaza in locul lui, insinuand ca-l “protejeaza”.
Da, eu – tanarul cu dizabilitati fizice – accept sa fiu ajutat sa ajung intr-un anumit loc (daca nu pot merge), accept sa fiu insotit de un translator mimico-gestual (daca nu pot vorbi), dar NU accept ca altcineva sa ma reprezinte, pretinzand ca vorbeste in locul meu prin exprimarea punctului lui de vedere. Cei care fac aceasta ma considera din start “retardat” (fara a fi), imi ingradeste socializarea si imi incalca toate celelalte drepturi fundamentale creand o imagine falsa, generatoare de haos, in mintea tuturor.
Comunicarea elimina orice falsitate, invatatura primita de la un vechi dascal ce ne spunea: “pe omul ce-ti iese-n cale, il poti cunoaste dupa primele doua ciripituri”.
Dorinta “de a fi EU insumi” – un deziderat ce tine de latura sociala IHTIS – punctul de plecare catre o viata independenta, cu precadere in plan decizional.
A trai NU inseamna doar a respira, a dormi sau a manca; a trai inseamna vointa unui om care incearca sa atinga un anumit tel. In cazul celor cu dizabilitati fizice severe telul este socializarea, modalitate prin care fiecare comunica, fiind astfel apreciat sau subapreciat in mod real prin el insusi (capacitati si defecte).

Povestea sociala IHTIS ii are drept protagonisti atat pe cei ce intampina dificultati in dobandirea libertatii lor de a fi “ei insusi”, cat si pe cei ce si-au atins telul numit SOCIALIZARE si pot afirma spre incurajarea tuturor: “Asa cum eu am reusit, POTI REUSI SI TU!”.

Mihaela Mihaescu

2 comentarii »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Emotionant si REALIST.Vrem integrare sociala, sanse egale si dreptul la viata. Fiecare STRIGAT inseamna ca poate unora dintre noi nu ne este permis sa TRAIM asa cum VREM. Sa traim LIBER!!!
  Este adevarat, de asemenea, ca totul porneste si de la acceptarea de sine. Poate ca noi suntem cei care ridicam unele bariere sau poate ca nu. Nu am reusit sa aflu sau poate imi e teama sa o fac. Acoradarea atentiei unei persone cu dizabilitati inseamna EXTREM DE MULT pentru acesta. Tot ceea ce vrem noi este a ne castiga dreptul de a avea sanse egale, de a fi priviti ca fiind niste oameni maturi, nu niste obiecte, ci niste FIINTE CU SENTIMENTE. Socializarea inseamna comunicare, libera exprimare… Din puctul meu de vedere, sentimentul de “libertate” este UNIC. Atunci cand esti ascultata, cand ceea ce spui poate duce la rezolvarea unei probleme personale sau a unui prieten – cand acesta iti cere parea, te face sa te simti important. Atunci cand esti satul de rautatea umana si ai vrea sa te inchizi in tine, nu iti dai seama ca TU ESTI CEL CARE VA SUFERI CEL MAI MULT.
  Dar, ma intreb: cand totul in jur este doar neincredere si umilinta…
  CE AR TREBUI SA FACEM ???

 2. Irina, mesajul tau ilustreaza ca de fiecare data faptul ca NU dizabilitatea ne impiedica sa fim liberi, ci cei din jur sau si mai rau, noi insine.
  Dizabilitatea mea e vizibil mult mai severa decat a multora; am o multime de motive sa spun neincetat „NU POT”. Dar, privesc in jur si VREAU sa merg mai departe – printr-o noua carte, printr-un nou festival, printr-o calatorie in Cehia … alaturi de cei ce imi sunt cu adevarat alaturi si mai ales PRIN EI.
  Eu afirm neincetat ca „NU POT, NU EXISTA” si printre noianul de obstacole si esecuri apar si rezultatele, dintr-un singur motiv: VREAU !!!
  Ce ar trebui sa faci? Sa spui VREAU de fiecare data cu atata tarie incat NIMIC si NIMENI sa nu-ti stea in cale. Iar de se opune cineva, sa repeti VREAU cu voce tare pana ajung toti sa constientizeze ca IRINA VREA…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat: