Singurul lucru de care am nevoie este sa fiu tratata cu normalitate

aprilie 17, 2010 la 6:03 pm | Publicat în IMPREUNA INTREGI, Invata sa ma accepti!, SUFLET LANGA SUFLET | 6 comentarii

ROXANA POIANĂ – un nume care nu se uită. Afirm aceasta deoarece m-am intalnit cu puţin timp în urmă cu Pr. VLADIMIR (As TRADIŢIA ROANEASCĂ) şi m-a întrebat: ce mai ştii de Roxana Poiană? O intalnise in Festivalul IHTIS – ediţia I, „SUFLET LÂNGĂ SUFLET PRIN COLINDUL ROMÂNESC” şi îi rămăsese în suflet.

Întrucât nici eu nu cunosc prea bine povestea sa, am căutat pe net şi, firesc, în „Evenimentul.ro” am descoperit o parte din tainele sufletului său. 

Roxana Poiană are 18 ani şi o pasiune pe care o împărtăşeşte cu mulţi dintre cei care au vîrsta ei: internetul. Are prieteni la Cluj, Bucureşti, Oradea şi chiar vreo trei în străinătate. Intră pe „mess” şi mângâie tastele în lungi conversaţii care nu ţin seama de zi sau de noapte. Roxana, asemenea celor mai mulţi prieteni ai săi, este nevăzătoare. Studiază informatica din clasa a III-a. „Am început cursurile pe calculator în clasa a III-a. Profesorul meu, domnul Gelu Ionescu, mi-a spus că o să-mi placă informatica. Şi a avut dreptate”, spune Roxana, acum elevă în clasa a XII-a la Liceul „Moldova” de la Târgu Frumos.

Roxana vrea să devină specialist în IT, deşi acum urmează o secţie de filologie. Are însă şi alte pasiuni pe care le cultivă cu seriozitate: citeşte – cu ajutorul vocii sintetice şi al cărţilor electronice – merge la teatru şi îi place muzica. Face ore de canto şi are publicul ei, deşi spectacolele în care sunt invitaţi să cînte nevăzătorii sunt foarte rare. „Unii profesori de muzică nu vor să se ocupe de nevăzători, pentru că spun că nu au prea multe şanse”.

O reală problemă de mentalitate, deoarece în orice concurs, ROXANA POIANA urcă pe podium în aplauzele tuturor …

Roxana îşi urmează drumul cu o pasiune şi o determinare pentru care mulţi ar putea să o invidieze. Este frumoasă, are haine chic şi poartă cu eleganţă bijuterii discrete, care o fac să radieze. Nu-i este teamă de nou şi conchide: „Singurul lucru de care am nevoie este să fiu tratată cu normalitate. Numai în România, noi, nevăzătorii, sîntem priviţi diferit. În străinătate nu este aşa”! 

Cu siguranţă, lumea ar deveni puţin mai bună ascultând glasul ROXANEI POIANĂ.

Mihaela Mihaescu

6 comentarii »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Am cunoscuto-o pe ROXANA la Festivalul „Dobroge Mandra Gradina” si pot spune ca am inmarmurit in momentul in care am poftit-o pe scena sa concureze. Priveam la aceasta minune de fata, ii ascultam glasul puternic si nu puteam scoate niciun cuvant. Atunci a castigat premiul 1, apoi ne-am reintalnit pe scena la un alt festival „Suflet langa suflet prin colindul romanesc” si atunci cand juriul a decis ca ea sa castige locul 1, am lasat lacrimile sa vorbeasca in locul meu…
  !Roxana Poiana este un NUME, este un OM, este o VOCE, dar este privita doar ca „un nevazator”. Pacat!!!
  Dar stiu ca ea isi va face dreptate singura, impunand respect celor din jur prin talentul si frumusetea ei !!!

 2. Roxana se auto-reprezinta prin calitatile sale: voce, inteligenta, frumusete… De cealalta parte a balantei exista deficienta de vedere. Insa Roxana VEDE ADEVARUL, vede ca realii „nevazatori” ai acestei lumi sunt cei ce nu au capacitatea sa ii priveasca valoarea sa de OM NORMAL.

 3. Hristos a inviat! Roxana, este persoana de la care avem ce invata! Am vazut-o pe scena Festivalului de Colinde IHTIS. Frumusetea ei te lasa fara cuvinte, canta frumos, este minunata! Incredibil cat de multe face! Trebuie sa invatam de la cei asemenea lor si in micile noastre incercari sa ne reamintim ca sunt persoane nevazatoare care nu se lasa batute!

 4. Felicitari Roxanei pentru ambitia si increderea de care da dovada de a-si urma pasiunea. Iti doresc mult succes in continuare Roxana si sa nu te dai batuta niciodata !

 5. Noi, cei de la IHTIS incercam sa ne depasim conditia. Desi nu am reusit sa o cunosc pe Roxana, mi-am dat seama ca este un om cu calitati rare. Ea poate exprima sentimente PRIN CANTEC! Uneori, cand nu avem curajul sa vorbim deschis o facem prin diverse moduri iar ” arma „Roxanei este cantecul. Felicitari Roxana!

 6. Am vazut OMUL, Roxana Poiana si am ramas foarte impresionat de talentul ei, de inteligenta ei, de vocea ei.
  As dori sa-mi dati adresa ei de e-mail pentru a coresponda si a vedea cu ce o pot ajuta.
  Va multumesc pentru sprijin .

  Doamne ajuta,
  Adrian


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat: