„Nu pot” nu exista. Ceea ce exista cu adevarat este „NU VREM”

noiembrie 1, 2009 la 11:19 am | Publicat în 1, IMPREUNA INTREGI, Invata sa ma accepti!, Proiecte IHTIS, Viata in fotoliul rulant | 3 comentarii

1 noiembrie – o zi in care am avea suficiente motive sa fim multumiti de lunga lista a activitatilor noastre din 2009. Insa, una dintre actiunile gandite este neterminata, fapt ce i-ar determina pe multi sa afirme ca: „nu pot” exista, din moment ce IHTIS, pornita in cautarea a 350000 de oameni solidari, nu a reusit sa-si faca simtita prezenta tocmai de Ziua Mondiala a Solidaritatii cu Persoanele cu Handicap.

Imaginandu-mi lumea ca fiind o sala de spectacol, am incercat cu ochii mintii sa vad cum arata ea – lumea – in realitate:
– scena apartine oamenilor ce au un cuvant de spus;
– sala este si ea ierarhizata: in primele randuri stau organizatorii, invitatii de onoare, juriul, presa si in cele din urma publicul.

Imi amintesc ca la un eveniment cultural, prin 2000, s-au distribuit invitatii si ong-urilor dar, conform ierarhizarii, randul rezervat celor cu dizabilitati fizice era… ultimul, iar carucioarele nici vorba sa acceada pana acolo, din pricina treptelor si a spatiului ingust existent.

Prezenta noastra acolo se spunea ca ilustreaza: „solidaritatea” de sustinere a „integrarii sociale”, prin „participare” cu ‘sanse egale” la viata comunitatii a tinerilor cu dizabilitati fizice.

Incercam atunci sa fac o asociere logica intre toti acei termeni si ceea ce se intampla in realitate, dar in zadar.
Faceam parte din decor si … ATAT.

Iata, au trecut 10 ani si termenii enumerati mai sus au ramas la fel: de decor, ca suna bine. Cand sa fie pusi in practica, nu-s resurse, nu-i timp, prioritatile sunt mereu altele.

Avem acum dovada clara ca NIMENI nu va face primul pas pentru a transpune „decorul” creionat prin lege de autoritati, in practica. De peste 4 luni batem la usile acestora in zadar, cu rugamintea ca punand fiecare cate putin, sa cream pentru o seara acea atmosfera ce trebuia sa fie deja, dupa atatia ani, un mod de viata firesc.

Pentru un festival de 4 ore ce urmarea punerea in practica a atator prevederi legislative, autoritatile contactate din Botosani nu au avut fonduri, „e criza” ni se spunea, in schimb, pentru cele 4 zile de „Festivalul Verii”, tinut cu 3 saptamani inaintea datei ce o stabilisem noi, fonduri au fost.

Prin urmare, „nu pot” nu exista ci, ceea ce exista cu adevarat este „NU VREM”.

Cat de greu este sa faptuiesti intr-o astfel de societate, in care in loc de „nu vreau” se spune „nu pot” si cat de puternici si solidari trebue sa fie acei oameni care indraznesc sa schiteze proiecte sociale si sa le duca la bun sfarsit?

Putini sunt acestia, dar noi i-am gasit razlet, prin intreaga tara, si dupa puteri am faptuit impreuna la IHTIS. Peste o luna, de Ziua Mondiala a Solidaritatii, vom colinda si ne vom bucura cu totii de roadele faptelor noastre savarsite de-a lungul unui an.

Festivalul, trofeul, modestele daruri, scena, sala, vor fi in acest an, pe 3 Decembrie, ale tuturor celor activi si solidari, ale acelora care au avut abilitatea sa inteleaga cu adevarat sensul cuvintelor „solidaritate”, „integrare sociala”, „participare”, ‘sanse egale” si au gasit timpul de a se implica neconditionat sa le puna in practica in 2009, prin IHTIS.

Un festival si o lansare de carte in aceiasi zi. Cu ce resurse? Cu atat cat am reusit sa strangem concret pana acum: 2000 RON.

Mihaela Mihaescu

3 comentarii »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Am avut ocazia de mai multe ori sa fiu in prezenta drei MICHI MIHAESCU si vreau sa va spun ca nu am intalnit om care sa lupte atat de mult sa daruiasca o mica bucurie celor din jur, celor ce au nevoie de o vb calda de un sfat. Astazi, cand fiecare dintre noi stim ce este si cum decurge viata. nu pot spune decat ca ma simt un norocos ca am intalnit un asa om.
  Si incerc ca in fiecare zi sa ma compar cu dra si poate intr-o zi o sa pot spune si eu „NU EXISTA NU POT”.

 2. Ecuatia e simpla: “Caci adevarat graiesc voua: Daca veti avea credinta cat un graunte de mustar, veti zice muntelui acestuia: Muta-te de aici dincolo, si se va muta; si nimic nu va fi voua cu neputinta”.
  Grauntele de mustar exista, iar muntele ce-mi doresc a-l muta, ar disparea intr-o clipa de mi-ar fi mie de folos acest centru. Eu sunt independebnta, am locuit singura 9 luni consecutiv. Orice serviciu (piata, gatit) poate fi platit. De ce sustin ca nu exista “nu pot”? Pentru ca am pornit in viata cu eticheta “NICIODATA NU VEI PUTEA FACE NIMIC”, iar ACUM sunt numeroase lucruri despre care pot spune AM PUTUT si AM FACUT.
  Dorinta realizarii centrului are acelasi scop: de a semana liniste si incredere in sufletele celor ce-si fac griji pentru ziua cand vor ramane singuri.
  Sufletului meu de folos ii este acum doar bucuria celor din jur si modalitatea in care ii pot ajuta sa constintizeze la randul lor ca, pentru fiecare munte ce-i intristeaza exista un graunte de mustar in fata caruia NU EXISTA NU POT. Atunci cand exista impreuna-lucrare toti suntem unul, comparatia nu isi mai are rostul, iar solidaritatea se transforma in mici bucurii reciproce.
  Aceasta-i atmosfera la IHTIS si ma plec in fata tuturor acelora ce va puneti sufletul in a o crea.

 3. Noutati de la Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap:
  http://ditoatepentrutotzi.blogspot.com/2009/11/protectia-persoanelor-cu-handicap-si.html contributia aferenta acestora ..


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat: