Strigatul unei mame – in loc de clopotel !!!

septembrie 15, 2009 la 12:59 pm | Publicat în Cum ne vad ceilalti, Invata sa ma accepti!, Problemele noastre | 12 comentarii

A inceput scoala! Clopotelul ar fi trebuit sa sune pentru toti la fel si viata sa isi urmeze cursul in liniste si armonie.

Ca nu este asa, ne confirma Dna Voicu Daniela Casandra, mamica unei fetite, Costina. Iata ce mi-a scris acum cateva minute:

„… Ne-am luptat, fetita este recuperata aproape in totalitate, dar din pacate ne lovim de prejudecatile societatii in care traim. Mai precis, acestui copil ii este rapit dreptul la educatie – a ajuns in clasa a cincea si nu o mai vrea nimeni. In 2 zile de cand a inceput scoala, fetita a fost mutata dintr-o clasa in alta fara nici o explicatie (s-a tras la sorti si cine a pierdut a luat-o dar nu stim pentru cat timp), fara acordul nostru al parintilor, pur si simplu am dus-o la scoala si am fost anuntati ca nu mai este in acea clasa…”.

I-am raspuns imediat… cei ce vor trebui sa plece din respectiva scoala sunt cadrele didactice, care acum incalca dreptul la educatie al Costinei.

I-am solicitat detalii despre locatie si „eroii negativi” ai povestii.

(va urma…)

Mihaela Mihaescu

12 comentarii »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Cand eram de varsta Costinei, toti ma intrebau: „De ce vrei la scoala?”. Toti spuneau „Nu are rost, te chinui degeaba”.
  Singura mea bucurie si motivatie de a trai, era scoala.
  Ce credeti ca le raspundeam? NIMIC.
  Dar… gandeam … si constientizam incapacitatea celor sanatosi fizic. Balanta era echilibrata: eu nu puteam merge ca ei, ei nu puteau gandi si simti ca mine.
  Tendinta a ramas aceiasi, de a-l pune in inferioritate pe cel cu dizabilitati. Acum intrebarea s-a schimbat: „Ce studii ai?” Eu, iar nu raspund…
  La ce bun un raspuns concret, dat unor oameni incapabili sa gandeasca, sa inteleaga si sa simta?
  Un singur aspect conteaza: ca AM FOST LA SCOALA! si am invatat sa imi aleg prietenii, sa ii transform in calauze.

  Astazi, citind povestea Costinei, intreb eu: Ce scoala ne invata sa fim solidari si impreuna sa faptuim pentru binele celor din jur?

  Iata cata nevoie este acum de un nou Proiect IHTIS, intitulat simplu: SA MERGEM LA SCOALA ! Suport logistic exista din belsug, dar va ramane totul in asteptare… din aceleasi motive ca si festivalul solidaritatii: nu avem echipa, transport si fonduri.

  Ce pacat…

 2. Iata inca o veste trista, un copil este batjocorit de oameni mari, daca se pot numi oameni… si pe deasupra, si cadsre didactice!
  Te rugam sa ne comunici si noua scoala si orasul – trebuie sa mergem, sa-i privim in ochi pe acei oameni si sa-i intrebam: ce vor face daca maine copilul lor ar pati la fel?

 3. Iata ce se intampla intr-o societate in care auzim destul de des vorbindu-se despre integrare, respectarea drepturilor copilului, sanse egale.
  In articol nu sunt precizate, deocamdata, problemele pe care le are Costina, insa indiferent care ar fi ele, ea are dreptul la educatie. Acest amanunt le scapa din vedere celor care refuza sa o aiba in clasa ca eleva, cu drepturile si obligatiile aferente acestui statut.
  Situatia cu care se confrunta Costina trebuie semnalata la Inspectoratul Scolar Judetean, la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului si chiar la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.
  Solutii exista trebuie doar sa vrem sa le gasim si mai important, sa le punem in aplicare!

 4. imi pare deosebit de rau ca sunt nevoita sa vin cu un argument aici,toata lumea ne acuza pe noi si nu este normal.intradevar costina trebuie integrata in societate dar cred ca sunt tatea scoli care o pot ajuta ,aici mereu va fi privita cu alti ochi.in primul rand raspunzator pt aceste faprte este insusi directorul scolii care nu trebuia sa o inscrie.ea este poate partial vindecata nimeni nu poate sti adevarul insa copilul meu este in clasa cu ea,si am aflat ca in prima zi cand a venit la scoala a vrut sa sara peste balustrada de la etajul 2 a scolii,apoi toata lumea spune ca ea are niste drepturi ca cetatean al tariiiar parintii cum i-am auzit spunand ea este sanatoasa din punct de vedere medical,deci intr-o astfel de masura are si niste obligatii,daca copilul meu la scoala injura cum a injurat ea o alta fetita in prima zi,{nici nu imi permit sa relatez intocmai cuvintele Costinei}sunt chemata de urgenta la scoala,pe cand la Costina trebuie sa ne facem ca nu auzim,cine este raspunzator pentru faptele Costinei,care le-a facut si care probabil le va mai face ?mama sunt si euiubesc copiii enorm si ma doare sufletul si pentru Costina ,dar eu sa fiu in locul mamei lui Costina nu asi expune-o la atata suferinta.Chiar pe tatal ei l-am auzit spunand ca toti copii se feresc de ea.nu credeti voi toti ca intr-o scoala unde sunt copii cu probleme ca si ale costinei va fi acceptata mai usor?de ce 30 de copii trebuie sa o accepte pe costina cu furiile ei,cu injuraturile ei,cu iesirile ei care le are chiar si in timpul orei.s-a gandit oare cineva ca poate in aceasta clasa sunt si copii mai mult sensibili care vor ramane marcati?eu persoanal daca copilul meu avea astfel de probleme nu il aduceam intr-o scoala normala,si nu ma expuneam la atata scandal cum au facut acesti parinti,in curtea scolii..de ce nu povesteste aici mamica cum a amenintat si cum ne-a blestemat?iarasi ca sa dai vina pe cadrele didactice .eu pesonal cunoscand invatatorii pe care aceasta mama i-a acuzat aici.suntem o clasa care deja noi avem o fetita cu probleme din clasa a 1 a dar nimeni nu s-a plans de easi toata lumea a ajutat-o si sustinut-o pentru ca ea nu este violenta.de ce nu scrie tatal aici si declara cum ne-a spus si noua ,,Costina are leziuni pe creier”,Costina nu e copilul nostru ,este copilul societatii al intregii tari,si Costina este cea care va stinge lumina in aceasta scoala probabil si in aceasta tara ,nu?

 5. @ lady_x – Costina are dreptul sa invete? Daca a ajuns pana in clasa a V-a inseamna ca poate. Posibil sa nu fie o eleva eminenta. Dar, daca 4 ani s-a putut dialoga cu ea, acum de ce nu se mai poate? Pe langa acest drept – de a invata, Costina mai are dreptul la un profesor de sprijin, care sa ii stea alaturi in banca, sa suplineasca ceea ce Costina nu poate, De ce nu exista acest dascal? Pentru ca nu il vrea Costina? Nu cred.
  Nu putem afirma ca suntem de acord cu violenta verbala sau comportamentala a niciuneia din parti, dar nici cu ascunderea Costinei intr-o scoala speciala. De ce este Costina violenta? Nu cumva pentru ca este tratata cu rautate de colegi. Cu siguranta, toti au fost invatati ca locul ei nu e acolo. Dar daca locul ei e tocmai acela, ales de Dumnezeu. Colegii ei, prin profesiile lor vor veni in contact cu cei cu dizabilitati. Cum se vor comporta? Nu cumva tot ca acum?
  As mai ridica o problema: toate aceste probleme ale copiilor cu dizabilitati se solutioneaza prin proiecte derulate de ONG -uri. Fondurile necesare ar trebui sa provina, cel putin in proportie de 20% din donatii si sponsorizari, primite de la cetateni si firme. In domeniul in care lucrati, se intampla aceasta? Dv personal, cu cat ati contribuit in acest an pentru un scop umanitar?
  Si atuinci, unde sa o trimitem pe Costina, daca locul la care se face referire nu este in grija nimanui?
  Va propun sa puneti umarul pentru a-l crea sau daca exista deja, pentru a-l ajuta sa functioneze, si, cu siguranta linistea se va asterne, in timp, peste toti.
  Si la IHTIS este nevoie de dv. Ce ziceti, insotita de copii, prieteni si rude sunteti dispusa a crea un colt de lume pentru copiii cu dizabilitati?
  Noi va asteptam…
  Daca raspunsul este DA, ma plec cu stima in fata dv.

 6. Multumesc bunului Dumnezeu ca cei 2 copii ai mei sunt din punct de vedere al sanatati fara probleme si doresc tuturor copiilor sanatate multa, dar raman blocat si stupefiat de reactia adultilor.
  As vrea sa mi spuna „LADY_X”, DACA AR GANDI LA FEL SI IN CAZUL CA AR FI IN LOCUL ACELOR PARINTI!!!!
  Doamna daca v-ati saturat dvs si profesorii de manifestarile acelei fetite, dumnealor parinti cum credeti ca sunt dupa ce locuiesc si traiesc cu ea 24 din 24?
  Doamna, ar trebui sa multumiti lui Dumnezeu ca nu sunteti dvs in situatia respectiva, ca nu sunteti dvs cea care, dupa ce ca aveti un copil cu probleme, sa mai aveti si probleme cu profesori si alti parinti!
  Cum ati reactipona daca peste un an, copilul dvs din cauza unui accident ar fi indepartat de societate?
  Copila respectiova este singura poate bolnava si rea, dar dvs sunteti cel putin 30 de persoane si nu reusiti sa rezolvati problemele, spunand ca parintii trebuie sa rezolve totul!!!
  Cereti unui copil bolnav sa stie sa se poarte, dar dvs parintiii si profesorii stiti sa va purtati?
  Nu va este teama ca totusi cineva de acolo de sus, s-ar putea sa vada cum in grup, va debarasati de probleme, dand vina pe un copil bolnav?
  Haideti „lady_x” sa ne intalnim si impreuna sa facem o vizita la spital la sectia copii bolnavi de sida sau poate la spitalul de arsi unde sufera copii din cauza adultilor!!!!
  Daca veti accepta sa faceti o vizita, cu siguranta va veti schimba atitudinea, pentru ca veti intelege ca „NU ADUCE ANUL CE ADUCE CLIPA”, si ca maine putem fi noi cei care vor avea nevoie de cei din jur!!!!

 7. va este foarte usor sa vb din afara!!!!!!!!!!!! Imi pare foarte rau de situatia creeata si de situatia Costinei dar nu suntem noi parinti acestei clase de copii de vina.Eu ,sau noi nu putem sa schimbam o lume intraga ,eu doar observa ca va este f.usor sa acuzati parintii din aceasta clasa ca vor sa scape de acest copil,dar ei incearca sa-si apere fiecare copilul.Cum am mai spus nu cunoasteti mai de aproape situatia.cu Costina nu are absolut nimeni nimic dor cu parintii care sunt inconstienti.Noi am cerut doar sa vina cineva abilitat sa o supraveghieze in timpul orelor pt a opri pornirile Costinei asupra copiilor si a profesorilor.Imi pare rau sa va spun ,dar costina nu a trcut clasele primare doar pe baza cunostintelor ei(fie ele si slabe),a trcut clasa pe baza materiala a parintilor(care va asigur ca exista mai mult decat va inchipuiti) care au preferat sa se ocupe cu totul de casa unde invata Costina numai ca sa ramana acolo.Tin sa va aduc la cunostinta ca acest copil nu scrie nu citeste,nu participa in nici un fel la orele de curs doar distragandu-le atentia copiilor prin comportament si verbal.Nu luati de loc in seama faptul ca in aceasta clasa mai exista deja o fetita cu probleme,dar care nu „deranjeaza” pe nimenisi ajutata de colegi si profesori a ajuns in clasa a v a(si nici ea nu este la capacitatea unui copi de clasa a v a,dar macar se straduie )Va ganditi numai la copii cu probleme dar la un copil normal care vrea sa invete nu.poate ar trebui sa se imbolnaveasca si acesta sa le acordati un pic de atentie.Se vb de drepturile copii lor cu dezabilitati,dar drepturile celorlalti copii unde sunt… Daca eu sa avea un copil cu problemele Costinei ,dar sa am si SITUATIA MATERIALA aq parintilor costinei as angaja o persoana specializata sa faca cu ea ore acasa,dar as colabora si cu scoala sa o pata aduce la unele ora de curs usoare…asta as face eu…nu stiu daca e bine sau rau ,dar as scuti_o si pe ea de rautatile tuturor copiilor(din toata scoala,pt ca vin la usa clasei ca la urs)si as scuti si tot circul creeat de acest subiect,dar nu in ultimul rand as avea liniste in suflet.Sunt foarte multi copii cu probleme ai caror parinti nu au nici timp nici rabdarea necesara dar nici situatia financiara sa faca asemenea scandal.Eu personal am contribuit la asociatii pt copii cu dezabilitati si nu numai dar asta nu inseamna ca eu voi schimba ceva!Ganditiva si la copii normali pt ca ei sunt viitorul nostu si ei au dreptul la o viata si un trai mai bun,daca sunt sanatosi nu inseamna ca nu ne mai intereseaza de ei.VA rog frumos nu mai judecati doar di ce auziti veniti in acest cartier(pe str. unde stau sotii Voicu si de curiozitate intrbati ce fel de oameni sunt,si o sa vedeti ca sunt exact oamenii de care va feriti si dvs. si ei insisi.Sunt oameni a caror influenta materiala sparg tate barierele bunului simt.Inca o data ma repet:nimeni nu are ceva personal cu Costina sau cu boala ei,vrem doar ca si copii nostri sa faca orele de curs in bune conditii.Despre parintii Costinei ar fi foarte multe de spus,cum se folosesc de toate”facilitatile”bolii copilului lor,dar si de limbajul folosit de dansii -sunt persoane de ultima speta(imi pare ffffffffff rau dar este crudul adevar-osi bat pe copila si spun ca toti parintii isi ating copii).Ar trebui filmati cu camera ascunsa pt ca ei stiu f bine sa se prefaca,si de aici tot acest circ.Nici nu conteaza pt dansii in ce clasa este copilul lor,doar doresc sa fie undeva aproape de casa…acest subiect este f lung si nu stiu daca se va rezolva cumva din cauza acestor parintiMULTUMESC

 8. Sunt mamica Costinei, nu vreau sa credeti ca m-am lasat provocata, dar vreau sa o rog pe doamna, care numai mama nu poate fi, sa o invit o saptamina cu mine la munca, ca sa-i demonstrez ce inseamna situatia mea financiara. Sunt un om care studiaza si care se preocupa de starea copiilor in egala masura ca si aceasta mama. Nu stiu daca trebuie sa ma cunoasca stimata doamna sa ma cunoasca cineva din discutiile cu vecinii de pe strada, ca daca mi-aduc aminte nu m-a ajutat nimeni din strada sa-mi slavez copilul si nici sa o recuperez. Au fost linga mine si familia mea oameni de calitate, care cu eforturi mari sau mici au reusit sa aduca un punct de bunastare catre Costina. Daca spuneti ca doresc sa profit, este un nou pacat pe care vi-l faceti, si eu sunt obisnuita cu rautatile inca de cand parinti ca dvs isi fereau copii in parc de Costina si copii ca si Costina. Aflati ca acest Copil Costin nu a primit acea alocatie timp de 2 ani din cauza ca nu a fost prinsa la nici o forma de invatamint,si nici vreun ajutor social. Tot ce detinem, detinem prin munca cinstita, organizare, perseverenta si nu ultimul rand prin credinta, stimata doamna, pe care dvs nu aveti. Stiu cine sunteti si daca suntei raspunzatoare de faptele si acuzele dvs, va invit in parc cu copii nostrii, sa va demonstrez ca nu sunteti in stare sa ma priviti in ochi, si de asemenea nu sunteti in stare, din cauza orgoliilor si prejudecatilor sa aveti rabdare ca cei doi copii sa poarte o conversatie. Fata de cele ce ati afirmat cu ce am facut pentru scoala, nu faceti alceva decat sa-l incriminati pe directorul scolii, care de data aceasta este nevinovat. Nicidata nu mi-a cerut ceva in schimbul promovarii Costinei.Daca doriti sa stiti cu adevarat situatia mea materiala, sociala va rog aveti responsabilitatea sa mi-o cereti si cu drag va stau la dispozitie, sunt mandra sa povestesc experienta vietii mele, din care cu regret va spun ca dvs ati avea de invatat foarte mult. Primul lucru de care trebuie sa va preocupati este sa invatati sa va exprimati, sa scrieti dvs, sunt goluri multe si lasati-o pe Costina caci ea mai are timp si peste patru ani va promit ca am sa o pun pe Costina sa va raspunda la ceea ce ati scris acum.
  Multumesc tuturor care sunt alaturi de noi si le promit ca nimic nu ma face sa dau inapoi ca acest copil, acest copil minunat sa se ridice la nivelul copiilor de varsta ei. Cu consideratie Daniela

 9. Din comentariul celei care isi spune „Nicoleta” remarci foarte usor ca este o casnica frustata, care are ce are de fapt cu parintii Costinei, sau mai exact este invidioasa pe situatia lor .Daca tot ii invidiezi de ce nu le ceri sfatul sa ajungi si tu la acelasi statut. E adevarat ca este f greu pentru ca trebuie sa muncesti uneori si 18-20 ore pe zi, ceea ce tu nu cred ca poti sa faci. In loc sa-i condamni ar fi bine sa te gandesti inainte sa scrii mizeriile alea si sa nu te mai razbuni pe Costina din cauza propriilor frustari. Costina a evoluat foarte bine datorita parintilor, colegilor din scoala,cadrelor didactice din aceasta scoala si prietenilor care au inteles prin ce trece aceasta fetita. Nu cred Nicoleta ca esti vecina cu acesta familie, pentru ca scrii doar din auzite si nu din cele vazute de tine. Ar fi bine sa te uiti la telenovele in continuare si sa o lasi pe Costina in pace si sa-ti educi copiii sa se poarte normal cu ea si cu ceilalti copii. Inceteaza cu discriminarile ca nu ai nici un drept sa judeci pe altii, doar pentru ca ii invidiezi pentru statutul social. S-ar putea sa treci si tu prin ce trec acesti parinti si sa-ti schimbi opiniile. Gandeste-te ca s-ar putea sa ai si tu nevoie de cei din jur si nu stiu daca vei fi „fericita” ca esti indepartata de sociietate. Nicoleta, incearca sa fii mai buna si s-ar putea ca Dumnezeu sa va ajute. Celorlati le transmit un gand bun si lui Florin ii spun ca are un suflet nobil si Dumnezeu sa-l ajute sa fie in continuare la fel. Iti multumesc Florin, pentru cuvintele tale frumoase spuse din suflet.

 10. Va multumesc tuturor pentru comentariile postate. Va adresez insa rugamintea ca de acum inainte sa gasim solutii. Costina este eleva a acelei scoli. Ce se poate face pentru ca ea sa se integreze in conditii de egalitate in acel mediu? Aceasta nu este doar o dorinta a celor ce o sustin pe Costina, ci, un drept legislativ pe care nimeni nu il poate incalca si cu totii suntem datori a-l respecta.
  Asadar, va rog cu respect pe toti, in comeentariile postate de azi inainte, GASITI SOLUTII !

 11. Buna ziua,
  Stimata dna. Nicoleta, in comentariul dvs. vorbiti despre faptul ca “Eu personal am contribuit la asociatii pt copii cu dezabilitati si nu numai dar asta nu inseamna ca eu voi schimba ceva!” – daca ati contribuit fara speranta ca o sa reusiti sa schimbati ceva, fara speranta ca gestul dvs. mic poate aduce un zambet macar, cuiva mai putin norocos decat dvs., imi pare foarte rau dar ati contribuit degeaba. Cred ca daca nu credem in primul rand noi cu adevarat in ceea ce facem, atunci…. cum sa creada cei pentru care incercam sa facem ceva? Vorbiti despre faptul ca cunoasteti situatia Costinei si ca ii cunosteti familia, ca nu aveti nimic cu fetita. Imi permit sa va intreb ceva: Ati intrebat-o macar o data pe fetita ce mai face? Cum se simte?
  De asemenea, vorbiti despre faptul ca v-ati saturat de circ si ca nu ati cerut decat “sa vina cineva abilitat sa o supraveghieze in timpul orelor pt a opri pornirile Costinei asupra copiilor si a profesorilor” credeti dvs. ca era obligatia parintilor sa aduca pe cineva de acasa sa o supravegheze in timpul orelor de curs? Sau era datoria profesorilor? Iar circul despre care vorbiti l-ati facut dvs. parintii impreuna cu cadrele didactice prin mutarea ei dintr-o clasa in alta si prin manifestarile care le-ati avut fata de copil si fata de parintii ei de fata cu ceilati copii. Cum v-ati simti dvs daca copilul dvs ar fi mutat dintr-o clasa in alta fara nici un motiv si fara sa va anunte nimeni?
  De asemenea spuneti ca DACA dvs. ati avea un copil cu probleme si SITUATIA MATERIALA a familiei ei ati angaja pe cineva sa faca ore acasa, avand in vedere faptul ca nu aveti un copil cu probleme nu cred ca sunteti in masura sa vorbiti in necunostinta de cauza (aveti dvs. vreo informative ca nu se ocupa cineva de Costina acasa?)– ati ajuns de fapt la ceea ce va deranjeaza pe dumneavoastra si pe altii SITUATIA MATERIALA.
  Iar referitor la faptul ca “ se folosesc de toate”facilitatile”bolii copilului lor” ar trebui sa explicat cum anume poate folosi un parinte problemele copilului ca pe o “facilitate”

  Am sa repet aici si ce am spus in celalat post : Cei care nu vor sa o accepte pe Costina sunt cei mari ,majoritatea colegilor ei de scoala nu au nici o problema cu ea.

 12. http://www.protectiacopilului6.ro/document.php?doc=150 exista si scoli speciale…oricine doreste sa invete o poate face…nu poti lua un medic sa faca munca unui judecator…trebuie acceptata situatia de catre parinti si dusa fetita la o scoala speciala!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat: