Despre timiditate

septembrie 27, 2008 la 10:13 am | Publicat în Diverse | Lasă un comentariu
Etichete:
Timiditatea este “o stare psihica sau insusire personala manifestata prin sfiala, jena, tacere nejustificata, dificultate de exprimare” (Dictionarul de psihologie – coordonator Ursula Schiopu).
Exista grade diferite de timiditate si o mare varietate de aspecte; majoritatea oamenilor sunt timizi in anumite ocazii, dar multi sunt timizi tot timpul.
Oamenii timizi au urmatoarele caracteristici: se sperie cu usurinta; sunt greu de abordat din cauza sfielii, prudentei sau neincrederii; tematori in a se angaja intr-o actiune; prudenti, indaratnici, sovaitori; potrivnici acceptarii vreunui principiu sau abordarii vreunui subiect; rezervati din prea multa prudenta; precauti cand vorbesc; sfiosi in a se afirma; extrem de rusinosi.
Timiditatea se refera la relatia cu alte persoane si presupune un sentiment de inferioritate in anumite privinte, iar tratamentul se bazeaza pe invingerea acestui sentiment si crearea respectului de sine. (…)
Timiditatea se manifesta cel mai frecvent prin dificultatea de a comunica cu ceilalti: persoana timida e rezervata, evita conversatiile cu strainii, incearca sa faca tot posibilul sa fie invizibila, din teama ca nu va fi acceptata, ca va fi criticata sau umilita.
Un alt simptom al timiditatii este continua preocupare de sine – pentru persoana timida este excesiv de importanta impresia pe care o poate face celorlalti si aceasta preocupare o impinge spre izolare.
Deasemenea, persoanele timide au o permanenta atitudine defensiva in fata criticilor, simt mereu nevoia sa se scuze.

Iata cateva moduri prin care se invinge timiditatea:
– actioneaza ca si cum ai avea siguranta de sine si ascunde-ti framantarile interioare, atunci cand te simti stanjenita de prezenta unor persoane necunoscute;
– manifesta o grija reala fata de cei din jurul tau: cand faci un gest prietenesc pentru o cunostinta, inhibitiile iti dispar ca prin minune;
– nu te subestima: fa o lista cu calitatile pe care crezi ca le ai si te vei simti mult mai increzatoare in propriile forte atunci cand o vei citi;
– accepta faptul ca si tu – ca toti ceilalti oameni – ai puncte vulnerabile: evita autocompatimirea si alege in locul ei optimismul;
– combate letargia, sentimentul disperat al izolarii, al neputintei de a participa la discutii, de a-ti face prieteni si a te angaja in activitati noi; imagineaza-ti scopul pe care vrei sa-l atingi si satisfactia pe care o vei avea in final si spune-ti ca trebuie sa incepi sa actionezi CHIAR ACUM!
– fii gata sa accepti complimentele cu placere;
– fereste-te sa te scuzi prea mult;
– nu fi excesiv de politicoasa;
– straduieste-te cu adevarat sa comunici cu oamenii pe care ii intalnesti;
– aminteste-ti ca nu te poti astepta ca toata lumea sa te placa;
– fii toleranta cu tine si cu cei din jur.

Sursa: aici.

Lasă un comentariu »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat: