ESTE BINE DE STIUT!

august 19, 2008 la 4:37 pm | Publicat în Informatii utile, Invata sa ma accepti!, Viata independenta | Lasă un comentariu
Etichete: ,
„Dumnezeu nu rasplateste rezultatele,
ci intentia”. (Sfantul Ioan Gura de Aur)
In general, persoanele cu dizabilitati sunt puternice, dar extrem de sensibile. In relatiile lor cu ceilalti, atitudinea si comportamentul manifestat de cei cu care vin in contact au o semnificatie deosebita pentru psihicul lor. Un gest prietenesc sau o vorba buna valoreaza mai mult decat un ajutor material sau financiar. De fiecare data trebuie avut grija ca buna intentie de a ajuta sa nu trezeasca in sufletul celui ajutat sentimentul ca este umilit.
Inainte de a ajuta o persoana cu dizabilitati, este bine de stiut ca:
Daca este total sau partial surda, aude greu, este muta sau foarte greu de inteles – plasati-va in fata sa, cu fata bine luminata; vorbiti rar, distinct, cu cuvinte simple, usor de citit pe buzele dumneavoastra; faceti gesturi simple; in caz de dificultate… scrieti!
Daca are un baston alb, poate fi complet nevazatoare, poate avea tulburari, mai mari sau mai mici de vedere – oferiti-va ajutorul daca vedeti o ezitare a sa, daca vedeti un obstacol in calea sa; spuneti-va numele fara sa asteptati sa fiti intrebat; lasati-o sa foloseasca bastonul, cu el „simte” obstacolele; oferiti-i dvs. bratul, nu o prindeti de bratul sau; nu va suparati daca va refuza.

Eu vreau sa vad cum arata cerul.

Daca insotiti o persoana cu mobilitate redusa – mergeti in acelasi ritm, fiind atent(a) sa nu fie impinsa de ceilalti; nu indepartati carjele de ea; nu o bruscati.

Daca are o inteligenta limitata, are un aspect facial deosebit (mongoloid), are gesturi stangace – nu va fie frica; respectati-o (intelege mai mult decat puteti crede); fiti rabdatori, reactioneaza incet la orice; puteti intra in legatura cu ea / cu cei ce o insotesc.

Daca este in scaun rulant – cereti-i sa va explice ce puteti face; atentie la manevrele gresite ce o pot arunca din scaunul sau; atentie la coborarea scarilor etc; nu apucati niciodata scaunul de cotiere; pentru a-i vorbi, in masura posibilului, asezati-va.

Eu vreau sa fiu independenta.

Daca merge greu sau deloc, vorbeste greu sau deloc, gesturile sale sunt bizare, necontrolate, cu chipul uneori foarte crispat – nu o bruscati; mergeti in ritmul sau; daca nu intelegeti ce spune, nu ezitati sa-i cereti sa repete, va intelege; nu va lasati impresionati de aspectul sau.
Daca are diminuate anumite facultati (mobilitate, reactii, auz, vedere) – propuneti-i sa o ajutati; respectati ritmul sau de mers; nu utilizati expresii copilaresti.
A insoti, a participa, a crea legaturi, a ajuta la studii, a sprijini integrarea sociala si profesionala, a favoriza accesibilizarea mediului si a transporturilor, a oferi sprijinul dumneavoastra, iata ce puteti face pentru ca principiul egalizarii şanselor si al participarii depline sa fie reflectat in mod adecvat.

Lasă un comentariu »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat: