Diferenta dintre handicap si dizabilitate

iunie 10, 2008 la 5:50 am | Publicat în Cum ne vad ceilalti, Invata sa ma accepti!, Problemele noastre, Viata in fotoliul rulant | 6 comentarii

„Universul a fost creat pentru om, nu omul pentru univers”

(Sfântul Ioan Gură de Aur)

 

HANDICAPUL” este bariera pe care o întâmpină individul în relaţia sa cu mediul social. Scopul acestui termen este de a concentra atenţia asupra deficienţelor din mediul înconjurător şi a acţiunilor organizate de societate (educaţia, informaţiile, comunicarea), deficienţe care împiedică participarea tuturor oamenilor la activităţile cotidiene, în condiţii de egalitate. Când este folosită în mod neclar şi confuz, terminologia reflectă un interes mai mare pentru aspectul medical şi de diagnostic, ignorând imperfecţiunile mediului înconjurător.

Pentru majoritatea oamenilor, această imagine ilustrează incapacitatea utilizatorului fotoliului rulant de a urca treptele respective, în opinia lor, tratarea bolii fiind singurul mod de a soluţiona problema. Trist este că atunci când li se explică ce trebuie făcut, se opun cu vehemenţă.
  

DIZABILITATE nu înseamnă HANDICAP

Boala generează dizabilitatea (diminuarea abilităţii). Pentru orice tip de dizabilitate există un mijloc asistiv corespunzător (proteze auditive pentru cei cu dizabilităţi de auz, fotolii rulante, cârje sau cadre de mers pentru cei cu dizabilităţi de mers, bastoane albe pentru nevăzători etc). Cu ajutorul acestora, persoanele ce le folosesc ar trebui să poată participa (în condiţii de egalitate) la orice tip de acţiune, ajungând la şcoală, la locul de muncă, la cumpărături etc. fără probleme. Pentru ca persoanele cu dizabilităţi să poată folosi mijloacele de locomoţie amintite sunt necesare anumite amenajări specifice (rampe de acces, semnalizări sonore etc) numite accesibilităţi.

Lipsa accesibilităţilor generează handicapul, care este o problemă socială. Vorbind de “social” ne referim la oameni. Toţi cei care se opun sau ignoră amenajarea mediului fizic, conform necesităţilor fiecăruia, sunt răspunzători de existenţa handicapului în viaţa persoanelor cu dizabilităţi.

DE REŢINUT CĂ:

De câte ori este utilizat termenul „handicap”, se atrage atenţia celor în măsură a crea un cadru prielnic creşterii gradului de independenţă a persoanelor cu dizabilităţi.

coperta-1

Despre toate aceste aspecte, dar si despre ceea ce se intampla cand barierele cad si handicapul este depasit, membrii IHTIS recomanda tuturor Brosurica „Viata in fotoliul rulant”, lucrare conceputa de …
MIHAELA MIHAESCU

6 comentarii »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. O dizablitate nu este ceva ce ne-am dorit noi, ci ceva dobandit din diferite cauze. O adaptare speciala este o punte spre sanse egale cu, cei sanatosi.

  2. @ Marius – inainte de ’89 nu exista nimic „special”, dar sanse egale cu ceilalti am avut. Un singur lucru a contat: capacitatea si dorinta mea de a intra in competitie cu ei, fara a fi favorizata in niciun fel. Nu notele vorbeau lumii despre mine, ci eu vorbeam lumii prin conostintele asimilate. Despre ce „adaptare speciala” putem afirma ca avem nevoie pentru ca IHTIS sa existe si sa se dezvolte in directia pentru care a luat fiinta? De niciuna. Avem nevoie de studiu, de informatii de actualitate si de libertatea de a decide independent; astfel SANSELE EGALE le dobandim de la sine…

  3. Articolul se refera la accebilizare in socitate si de asta am scris asa.

  4. Multi oameni nu stiu sa faca diferenta intr-e handicap si dizabilitate.

  5. ok am inteles ceea ce este spus dar totusi de ce se face discriminare dintre o persoana care sufera de o boala incurabila si de persoana care are o dizabilitate. care este diferenta si ce trebuie facut ca societatea sa accepte ambele probleme. multumesc de intelegere.

  6. @ Creaanga C-tin Ilie – Trebuie sa existe responsabilitate si intelepciune de la mic – la mare… De ce nu exista? Pentru ca noi nu stim sa cerem, sa luam atitudine… Iar valorile fug din tara…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat: